header

header

söndag 8 maj 2011

Tempelbranden- Catharina Ingelman-Sundberg

Nära Åsa bara är en liten flicka blir hon vittne till hur hennes mamma, pappa och älskade hund blir innebrända av några kristna män som krävt att föräldrarna skulle lämna den gamla asatron och bli kristna. Familjen vägrade, straffet blev hårt. Åsa upptäcks av männen som tar henne med sig och hon växer upp hos en av kungens närmaste män. Åsa vägrar att överge sin gamla tro, trots hårda påtryckningar från sin nya familj. Hon växer upp till att bli en stark och egensinnig ung kvinna, som visar sig ha en talang för runristning. Åsa blir kär i en fattig man men gifts av sin styvfar bort till en rik man, Torulf, som hon till en början avskyr men sedan faller för. Torulf och Åsa får två barn, de har en komplicerad relation som påverkas starkt av kampen mellan den gamla och den nya tron.

Tempelbranden är den tredje, fristående, delen i serien Släkten. Jag har skrivit mer om serien här. Boken utspelar sig på 1000-talet under den tid då Sveaväldet kristnas. Genom att berätta historien om Åsa och Torluf belyser Ingelman-Sundberg maktkampen mellan det gamla sättet att leva och verka, represtenterat av asatron, och det nya sättet, representerat av kristendomen. Ingelman-Sundberg äger mycket historisk kunskap om tiden då berättelsen utspelar sig och det märks, det hon berättar är trovärdigt och spännande. Boken har ett ganska högt tempo med ingredienser som kärlek, passion, avundsjuka, makt och spänning. Samtidigt så ger hon bra karaktärsbeskrivningar, vi får lära känna bokens personer på djupet. Ingenting är svart eller vitt, som läsare står man inte nödvändigtvis på någons sida. Faktiskt så var den så pass spännande att jag för första gången någonsin (detta är stort...) tjuvläste slutet. Jag hade ungefär 50 sidor kvar och var tvungen att sluta läsa för att åka till jobbet, men jag fixade inte att lägga ifrån mig boken utan att få veta vad som hände med en person och hoppade därför fram till slutet och tjuvläste några rader...
Man behöver inte ha läst de andra böckerna i serien för att få grepp om denna, men roligt är att en karaktär som var liten flicka i förra boken dyker upp som gammal tant i denna...så vävs historierna ihop. Jag har inte sett om någon fjärde bok är på gång men kommer det en sådan så kommer jag definitivt att läsa den. Jag kommer också att hålla utkik efter fler böcker av Ingelman-Sundberg, jag gillade hennes sätt att skriva och att enkelt låta mig som läsare förstå historiens skeden.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skriven och otroligt spännande bok från början till slut. Jag kan varmt rekommender den! - Isabella

...med näsan i en bok... sa...

isabella, jag håller med!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...