Fortsätt till huvudinnehåll

Rött stoft - Ann Cleeves

Rött stoft utspelar sig på den shetländska ön Whalsey. En ung arkologidoktorand håller i en utgrävning på gamla Mima Wilsons torp. Whalsey är ett litet fiskarsamhälle och utgrävningen är inte populär bland alla, men Mima och hennes sonhustru Evelyn är starkt engagerade och tror att projektet är positivt för ön. En natt hittas Mima Wilson död, skjuten utanför sitt hus, av barnbarnet tillika polisen Sandy. Sandy tillkallar sin kollega Jimmy Perez för att utreda mordet. Redan tidigt har Sandy fått reda på att hans kusin Ronlad har varit ute och jagat kaniner under natten, i mörkret och dimman och smått berusad. Mimas död ses som en olycka, men Jimmy Perez kan inte riktigt släppa fallet och gräver, likt en arkeolog, i historien och upptäcker att öns befolkning bär på många hemligheter. Inte långt efter Mimas död begår en person självmord, två dödsfall på kort tid i ett så litet samhälle, kan det vara slumpen eller ligger det något annat bakom?

Ann Cleeves
Jag har lyssnat på Rött stoft som ljudbok med Katarina Ewerlöf som uppläsare. Det är första gången jag lyssnar på en bok som hon läser in men jag har hört många som har henne som favorit och jag kan förstå varför. Hon läser dramatiskt med inlevelse.
Detta är första gången jag läser en bok av Ann Cleeves, jag har förstått att Jimmy Perez är en återkommande karaktär i hennes deckare men det är alltså första gången jag möter honom. Han ges likvärdig tid i berättelsen som Sandy, Evelyn och den unga arkeologen Hattie. Något jag gillar mycket med boken är just persongalleriet. Det är många personer som figurerar men jag känner att jag får en bra uppfattning om alla. Man lär känna dem bra samtidigt som man anar att man inte får veta allt, man vet inte vem som bär på vilka hemligheter.
Katarina Ewerlöf
Cleeves har även underbara miljöbeskrivningar och jag tänker mig att jag fått en ganska bra bild av Shetlandsön Whalsey utan att ha varit där. Hon väver även inhop miljön och personerna i boken på ett skickligt sätt.
Berättelsen går framåt i ett ganska lugnt mak och är en klassisk mordgåta med en intelligent kommisarie. Jag tyckte att boken var hyfsad, läser/lyssnar gärna mer på Cleeves. Om jag gav betyg skulle den få ett medelbetyg. Gillar man brittiska deckare, deckare utan alltför mycket blod och detaljerade grymheter så kommer man definitivt att gilla denna bok.
Andra som skrivit om boken är bland annat Ett hem utan böcker, Hyllan och Cecilias hörna

Kommentarer

Erika sa…
Jag håller med dig helt, Ewerlöf är en av de bästa att läsa ljudböcker.
Rött stoft var också min första Cleeves och jag fastnade direkt, älskar miljöbeskrivningarna och Jimmy Perez...

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarn...

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kom...

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon ...