Fortsätt till huvudinnehåll

Änglavakter - Kristina Ohlsson

När det styckade och begravda liket efter den unga studentskan Rebecca Trolle hittas engageras Alex Recht och hans utredningsgrupp i fallet. Alex ledde två år tidigare utredandet av Rebeccas försvinnande och det är ett ärende som gnagt i honom sedan dess. I utredningen hittas flera nya lösa trådar och spåren leder hela tiden tillbaka till barnboksförfattarinnan Thea Aldin som Rebecca skrev en uppsats om. Thea Aldin dömdes för många år sedan för mordet på sin man och har sedan dess inte pratat. Hon beskylldes även för att ha mördat sin son, som är försvunnen, och för att ha skrivit några synnerligen våldsamma böcker under pseudonym.
Fredrika Bremer har fött sitt barn och är tillbaka efter mammaledigheten. Hon ställs inför svårigheter när hennes sambo Spencer Lagergren blir en del av mordutredningen.

Redan i början av boken drabbas jag som läsare av en obehaglig katastrofkänsla. Insprängt lite här och där i berättelsen är polisförhör med Fredrika och Alex. Genom dem kan man förstå att det var något som gick väldigt fel i slutet av utredningen. Ohlsson bygger även på den här undergångskänslan genom att låta Fredrika och Alex ställas inför svåra dilemman i sina privata liv.

Det är ingen hemlighet att jag verkligen gillar Kristina Ohlssons böcker även om Tusenskönor var lite av en mellanbok. I Änglavakter är hon tillbaka med full kraft och jag är helt indragen i historien från början till slut. Det är en spännande mordgåta och utredning och det kombinderar Ohlsson med trovärdiga och intressanta personporträtt. Jag gillar också hur hon låter sina karaktärer utvecklas, jag vill fortsätta läsa om Alex, Fredrika och Peder. Undrar hur det går för dem.

Klicka på länkarna och läs vad jag skrev om Askungar och Tusenskönor

Boken ges ut på Piratförlaget och kan köpas på Adlibris, Bokus, Bokia och CDon

Kommentarer

Monika sa…
Ibland så önskar jag att jag antingen kunde klona mig eller att jag hade obegränsad lästid. Jag vill så gärna läsa del två och tre i den här serien, men det är ju massor av böcker jag känner så för...
Monika - den känslan bär jag ofta på!

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Bortom solens strålar - Arkan Asaad

Jag har läst den tredje boken av Arkan Asaad. En bok som knyter ihop de två första Stjärnlösa nätter och Blod rödare än rött . Handling (förlagets text): Knappt tre år gammal anländer Amàr med sin familj till Sverige. De flyttar in i en välmående svensk förort, etablerar sig och lyckas skapa sig ett gott liv. Tills en dag. På julafton när Amàr är 12 år får fadern ett samtal. Det första livstecknet från hemlandet. Fadern inser vilket oerhört pris de som blev kvar har fått betala för deras frihet. Tyngd av skuld raserar han på kort tid allt de har byggt upp. Familjen tvingas flytta från det trivsamma villaområdet till en förort försänkt i djup fattigdom och misär. På en plats utan framtidstro är det svårt att följa sina drömmar, men Amàr är fast besluten om att hans öde inte är förutbestämt. Samtidigt som han kämpar för att hitta en mening i sin nya tillvaro blir familjens problem allt större. Faderns eskalerande våldsamhet göra att ingen av dem längre kan känna sig säkra.

Swede Hollow - Ola Larsmo

Jag har varit nyfiken på Swede Hollow  ända sedan den gavs ut men har tålmodigt väntat på att den ska komma som ljudbok, vilket den gjorde i juli så nu har jag lyssnat på den. Handling, förlagets text: Swede Hollow är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde, men vid sekelskiftet 1800-1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrev som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, arbetsolyckorna likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället - illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer. Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild. Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedan. I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av människor, som