Fortsätt till huvudinnehåll

Parfymen - Berättelsen om en mördare - Patrick Süskind

Jean-Baptiste Grenouille föds mitt i fiskmarknaden i Paris på 1700-talet. Hans mor smiter undan en stund från försäljningen, föder honom och slänger honom sedan i fiskrenset. Spädbarnet Grenouille skriker för allt han är värd och människor runt om upptäcker honom. Grenouille tas till kyrkan som placerar honom i fosterhem. Människor i hans närhet upptäcker snart att det är något fel med honom - han saknar kroppslukt, vilket gör att folk tycker att han är obehaglig. Däremot spå har han ett fenomenalt luktsinne. Han behöver inte använda sin syn utan hittar saker genom lukten, han kan säga att en viss person snart ska komma och knacka på dörren en lång tid innan det händer, eftersom han känner lukten av denne, vilket gör att folk tror att han har ett sjätte sinne.

Grenouille genomlider en mycket tuff barndom och lyckas tillslut bli lärling hos en parfymör i Paris. Där lär han sig hur man utvinner dofter och han börjar experimentera och försöka utvinna dofter inte bara från blommor och kryddor utan även från en dörrknopp, ett järnföremål och så vidare. Så småningom lämnar han Paris för att söka mer kunskap om utvinning av dofter, han har nämligen fått en idén att kunna skapa en parfym från kroppsdoften från unga kvinnor...

Parfymen gavs ut redan 1985 och jag kommer ihåg att jag började läsa den en gång i tiden, när den var ganska ny. Jag var nog för ung för den här romanen då och tyckte enbart att den var äcklig och obehaglig. Jag är glad att jag sparade den tills nu. Detta är verkligen en annorlunda berättelse. Huvudpersonen Grenouille saknar totalt känsla och empati för andra människor (och för sig själv), författaren liknar honom till och med vid en fästing. Han ser på alla människor runt om honom som medel eller hinder för det han vill göra med sitt liv. Det finns också en maktgalenhet som växer fram med historiens gång.

Vi läser historien ur Grenouilles perspektiv (ibland dock en neutral berättarröst) vilket också gör att morden han utför egentligen inte väcker någon större känslostorm. Mest fascination över hur Grenouille fungerar och äckel över vad han gör. Offrens personligheter förblir fördolda för oss som läsare. Jag tycker att det här är ett intressant perspektiv, och modigt av en föfattare att inte känna tvånget att förklara sin huvudkaraktärs gärningar.

Jag läser Parfymen lite som en saga för annars blir den alltför otrolig. Utan att kunna alltför mycket om sagor så tror jag att förfttaren har hämtat inspiration från folkloren. Boken har en sådan uppbyggnad och avslutas med en sensmoral. Boken rekommenderas inte för äckelkänsliga människor, men om du är lite avtrubbad på det området så tycker jag absolut att du ska läsa denna fantastiska och annorlunda saga! Själv ska jag försöka få tag på filmen och se den!

Boken ges ut av Wahlström & Widstrand och kan köpas på Adlibris, Bokus, Bokia och CDon

Andra som bloggat om boken Min virtuella bokhylla, Spectatia och Böcker med mera

Kommentarer

Linnea sa…
Jag gillade verkligen Parfymen när jag läste den. Filmatiseringen tycker jag inte är helt lyckad, för den skiljer sig ganska mycket från boken, men den är sevärd ändå. :)
En bok som fascinerat många
mimmimarie sa…
Jag var nog lite mera ljum i mitt omdöme.
http://mimmimarie.blogspot.com/2011/01/parfymen-en-mordares-historia-patrick.html
Vargnatt sa…
Jag har bara sett filmen och tyvärr fick den mig att tappa lusten för att läsa boken
mimmimarie - kan tänka mig att den faller lite olika i smaken.

Vargnatt - nu blev jag ännu mer nyfiken på filmen!
Marie sa…
Jag mådde så dåligt när jag läste den här boken men den trollband mig och jag kunde inte lägga ner den vilket bara bevisar för mig att författaren är riktigt bra!

Populära inlägg i den här bloggen

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag.

Handling (förlagets text):
Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig.
Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning.

Mitt omdöme:
Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus.

Andreas Ek är polis och det märks …

Allt vi inte pratar om: en bok för killar och män - Thor Rutgersson och Ida Östensson

Den här boken läste jag i somras i jobbet, men det hindrar ju inte att jag skriver om den här.

Handling (förlagets text):
Vad skulle du som man vilja prata om, om ingen dömde dig? Allt vi inte pratar om är en bok som är tänkt att inspirera killar och män till att börja prata om sådant som män annars inte pratar om. Grunden är intervjuer med bland andra Kodjo Akolor, Sanny Dahlbeck, Philip Botström, Ali Boulala, Daniel Hallberg och Farzad Farzaneh på teman som kärlek, skönhet, flyktvägar, ego, ex och vänskap. Och här hittar du också samtalsguider och tips från män till män. Gamla föreställningar om hur män ska vara skadar oss alla och tiden har kommit för killar att börja prata med varandra och ta ansvar för en förändring. Det finns många sätt att delta i samtalet - men det viktigaste är att snacket kommer igång, att du som man börjar prata med andra killar och män omkring dig. Varför inte ta med dig den här boken nästa gång du träffar polarna, släkten, lagkamraterna eller kollegorna? A…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…