Fortsätt till huvudinnehåll

Revolvermannen, Det Mörka Tornet del 1 - Stephen King

Roland av Gilead är den siste av revolvermännen, ett slags beskyddare av lag och ordning, av det goda. Han är på jakt efter Mannen i Svart. Jakten tar honom genom vildsinta byar, en hettande öken, övergivna tunnelbanesystem och grönskande landskap. Han möter människor längs vägen men är ändå ensam i sitt sökande, sitt sökande efter Det Mörka Tornet. Han jagar Mannen i Svart eftersom han tror att denne har  svar på hans frågor och att de svaren kan leda honom till hans mål.

Revolvermannen är den första delen i Stephen Kings stora fantasy serie Det Mörka Tornet som består av sju böcker. King har skrivit på serien i över trettio år, läs mer om vad jag skrivit om det här. Inspirationen har han hämtat från såväl Triologin om Härskarringen, Clintanfilmen Den gode, den fule och den onde som från en dikt av Robert Browning. Särskilt i början av filmen, då Roland utmattad och uttörstad strävar sig genom öknen, tänker jag på Den gode, den fule och den onde.

Jag har lyssnat på boken som ljudbok, med uppläsare Torsten Wahlund. Han passade mycket bra som uppläsare av den här boken och smälte in i berättelsen på ett bra sätt.

Jag måste dock erkänna att jag inte riktgit har förstått boken. Världen tycks befinna sig i något post-apokalyptiskt tillstånd bebodd av mutanter och ganska primitiva människor. Det finns lämningar kvar av den gamla världen, men ingen tycks förstå sig på dem (får en hel del Metro 2033 vibbar, har Gluchovskij möjligtvis hämtat inspiration härifrån...). Världen tycks också ha blivit andligare och trollkarlar och magiker accepteras utan problem. Under sin resa stöter Roland på pojken Jack som tycks vara hämtad direkt från den gamla världen och nedsläppt i Revolvermannens värld, en handling utförd av Mannen i Svart.

Som sagt, jag har svårt att lämna något egentligt omdöme om boken eftersom jag känner att jag inte har fått grepp om den. Det märks att boken är en första del av en lång berättelse och den ska nog inte läsas som någonting annat. Den ger absolut mersmak och jag har redan reserverat del två; De tre blir indragna på bibblan.

Boken är utgiven av Bra Böcker och kan köpas på Adlibris, Bokus, Bokia och CDon

Bokslukaren  har också bloggat om Revolvermannen

Kommentarer

jag har ett par av Stephen Kings böcker i bokhyllan som väntar...
Monika sa…
Revolvermannen är nog den sämsta i serien och inte alls på samma nivå som de andra. Jag avundas dig som har denna fantastiska berättelse framför dig.
Hannele - jag är ett stort King fan, har mer än en hyllmeter av hans verk!

Monika - har misstänkt att det är så, detta var ju trots allt en av de första (eller den första?) bok han skrev...

Populära inlägg i den här bloggen

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag.

Handling (förlagets text):
Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig.
Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning.

Mitt omdöme:
Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus.

Andreas Ek är polis och det märks …

Allt vi inte pratar om: en bok för killar och män - Thor Rutgersson och Ida Östensson

Den här boken läste jag i somras i jobbet, men det hindrar ju inte att jag skriver om den här.

Handling (förlagets text):
Vad skulle du som man vilja prata om, om ingen dömde dig? Allt vi inte pratar om är en bok som är tänkt att inspirera killar och män till att börja prata om sådant som män annars inte pratar om. Grunden är intervjuer med bland andra Kodjo Akolor, Sanny Dahlbeck, Philip Botström, Ali Boulala, Daniel Hallberg och Farzad Farzaneh på teman som kärlek, skönhet, flyktvägar, ego, ex och vänskap. Och här hittar du också samtalsguider och tips från män till män. Gamla föreställningar om hur män ska vara skadar oss alla och tiden har kommit för killar att börja prata med varandra och ta ansvar för en förändring. Det finns många sätt att delta i samtalet - men det viktigaste är att snacket kommer igång, att du som man börjar prata med andra killar och män omkring dig. Varför inte ta med dig den här boken nästa gång du träffar polarna, släkten, lagkamraterna eller kollegorna? A…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…