header

header

söndag 4 mars 2012

Revolvermannen, Det Mörka Tornet del 1 - Stephen King

Roland av Gilead är den siste av revolvermännen, ett slags beskyddare av lag och ordning, av det goda. Han är på jakt efter Mannen i Svart. Jakten tar honom genom vildsinta byar, en hettande öken, övergivna tunnelbanesystem och grönskande landskap. Han möter människor längs vägen men är ändå ensam i sitt sökande, sitt sökande efter Det Mörka Tornet. Han jagar Mannen i Svart eftersom han tror att denne har  svar på hans frågor och att de svaren kan leda honom till hans mål.

Revolvermannen är den första delen i Stephen Kings stora fantasy serie Det Mörka Tornet som består av sju böcker. King har skrivit på serien i över trettio år, läs mer om vad jag skrivit om det här. Inspirationen har han hämtat från såväl Triologin om Härskarringen, Clintanfilmen Den gode, den fule och den onde som från en dikt av Robert Browning. Särskilt i början av filmen, då Roland utmattad och uttörstad strävar sig genom öknen, tänker jag på Den gode, den fule och den onde.

Jag har lyssnat på boken som ljudbok, med uppläsare Torsten Wahlund. Han passade mycket bra som uppläsare av den här boken och smälte in i berättelsen på ett bra sätt.

Jag måste dock erkänna att jag inte riktgit har förstått boken. Världen tycks befinna sig i något post-apokalyptiskt tillstånd bebodd av mutanter och ganska primitiva människor. Det finns lämningar kvar av den gamla världen, men ingen tycks förstå sig på dem (får en hel del Metro 2033 vibbar, har Gluchovskij möjligtvis hämtat inspiration härifrån...). Världen tycks också ha blivit andligare och trollkarlar och magiker accepteras utan problem. Under sin resa stöter Roland på pojken Jack som tycks vara hämtad direkt från den gamla världen och nedsläppt i Revolvermannens värld, en handling utförd av Mannen i Svart.

Som sagt, jag har svårt att lämna något egentligt omdöme om boken eftersom jag känner att jag inte har fått grepp om den. Det märks att boken är en första del av en lång berättelse och den ska nog inte läsas som någonting annat. Den ger absolut mersmak och jag har redan reserverat del två; De tre blir indragna på bibblan.

Boken är utgiven av Bra Böcker och kan köpas på Adlibris, Bokus, Bokia och CDon

Bokslukaren  har också bloggat om Revolvermannen

3 kommentarer:

♥ Hannele sa...

jag har ett par av Stephen Kings böcker i bokhyllan som väntar...

Monika sa...

Revolvermannen är nog den sämsta i serien och inte alls på samma nivå som de andra. Jag avundas dig som har denna fantastiska berättelse framför dig.

...med näsan i en bok... sa...

Hannele - jag är ett stort King fan, har mer än en hyllmeter av hans verk!

Monika - har misstänkt att det är så, detta var ju trots allt en av de första (eller den första?) bok han skrev...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...