header

header

lördag 17 mars 2012

Cirkeln - Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Så har jag också sällat mig till skaran som läst ungdomsfantasyboken Cirkeln. Tror inte att jag har läst ett enda negativt omdöme om boken och det är konstigt nog en av anledningarna till att det dröjt så länge innan jag tagit mig an boken. Något konstigt trotssyndrom...

Cirkeln utspelar sig i den gamla bruksorten Engelsfors som ligger någonstans i skogarna i Bergslagen. Sex tjejer, som alla går på gymnasieskolan men inte brukar umgås, dras en natt då månen färgats röd till den nedlagda folkparken. Skolans vaktmästare, eremiten och tomteliknande Nicolaus, dyker också upp. Tjejerna får veta att de är utvalda och att Nicolaus är deras ledsagare. Ondskan har tagit plats i skolan och en kamp mellan det onda och det goda är nära förestånden. En ny mystisk värld öppnar sig för tjejerna och ett spännande äventyr tar sin början.

Boken börjar med att vi en och en får lära känna de olika karaktärerna. De är i sig ganska överdrivna och stereotypiska, vi har den mobbade, den duktiga tjejen, den alternativa, slampan, bitchen och den sportiga. Ett alternativt Spice Girls... Nåja, det funkar faktiskt riktigt bra och genom sina överdrivna karaktärer lyckas författarna med att göra tjejgruppen och deras inbördes relationer intressanta. Vad händer när vi umgås över gränserna? Hur ser vi på varandra och hur förstår vi varandra?

I den här första boken i den planerade triologin läggs fokus inte på själva historien om ondskans intrång i Engelsfors, världen befolkad av häxor, demoner och andra mystiska väsen och så vidare. Fokus ligger istället på att lära känna samhället, de olika karaktärerna och deras relationer. Jag misstänker att nästa bok kommer skifta fokus något.  Hoppas jag i alla fall, för jag saknade det i den här boken.

Jag förstår att den här boken blivit så populär. Jag gillade den också riktigt mycket och kommer definitivt att läsa de andra böckerna. Det är en bok riktad mot ungdomar, vilket märks i språk med mera, men jag som vuxen har ändå stor behållning av att läsa den. En bok som var svår att lägga ifrån sig!

Pocketversionen av boken ges ut av Pocketförlaget och kan köpas på Bokus, Adlibris, Bokia och CDon.

Många har bloggat om boken, några av dem är Bokbiten, Sofies bokblogg, Schitzo-Cookie´s Bokblogg och Beroende av böcker

4 kommentarer:

Monika sa...

Ett alternativt Spice Girls :) Jag får nog också snart ta och läsa den, börjar känna mig lite utanför nu.

Hanneles bokparadis sa...

nyfiken är jag, men andra böcker har kommit emellan

Anonym sa...

Jag fick ett ex. av Pocketförlaget. Ska läsa den i sommar.

http://mr-pick-pocket.blogspot.se

...med näsan i en bok... sa...

Hannele - känner igen syndromet...
Monika - bar också på den känslan innan jag läste boken
Walter - då har du rolig läsning framför dig!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...