header

header

måndag 2 september 2013

Mannen utan hjärta - Camilla Grebe och Åsa Träff

Det här är fjärde boken författad av systrarna Grebe och Träff och när jag läser den så kan jag inte låta bli att tänka att det är så skönt att slippa bli besviken. Att återse karaktärerna är som att få återse kompisar man varit ifrån ett tag.                                                    Sedan psykologkliniken Siri har haft tillsammans med sin närmaste vän Aina splittrades så har hon fått jobb på GMP; gärningsmannaprofilgruppen på polisen. Ett jobb som hon fått via sin kompis Vijay. Redan under sin första arbetsdag så hamnar Siri mitt i utredningen av ett minst sagt makabert mord. Antikhandlaren och medieprofilen Jussi Ståhl har hittats mördad i sin lägenhet. Han har blivit skjuten till döds och efter det har mördaren skurit ut hans hjärta och lagt det i en silverskål. Eftersom Jussi är homosexuell så tolkas det hela först som ett vansinnesdåd av någon av alla näthatare som hotat honom. Den teorin revideras när fler personer mördas.

Siri brottas med sin nya arbetsroll, med sina känslor inför Aina som hon inte pratat med sedan Det Stora Sveket (detta trots att Aina är sjuk i bröstcancer) och med sitt förhållande till polisen Markus.

Jag har älskat böckerna om Siri och Aina sedan debuten Någon sorts frid. Visst kan det vara så att själva deckarhistorien i den här är lite svagare än i tidigare böcker. Jag lyckades lista ut vem mördaren var lite för tidigt i boken, men, men... Det gör inte så mycket. Jag sträckläste ändå (trots vissa kafferelaterade olyckshändelser).

Jag tror att det är något med vemodet som får mig att falla så mycket för böckerna. En känsla som ständigt lurpassar runt hörnet. För mig är det inte någon självklarhet att gilla huvudpersonen Siri, hon är aldrig nöjd och uppskattar inte det hon har. Samtidigt så är hennes egen sorg och hennes svagheter en styrka i hennes jobb. Karaktärernas personligheter och relationerna mellan dem gör berättelsen dynamisk och laddad. Jag är minst lika spänd på hur Siri och Ainas relation ska utveckla sig som på själva mordhistorien.

Den här författarduon har något alldeles speciellt och ahr du inte läst någon bok tidigare så föreslår jag att du börjar nu. Bäst är förstås att läsa dem i kronologisk ordning. Följ gärna länkarna och läs vad jag skrivit om de tidigare böckerna:
Någon sorts frid
Bittrare än döden
Innan du dog

Mannen utan hjärta ges ut av Damm förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...