Fortsätt till huvudinnehåll

Mannen utan hjärta - Camilla Grebe och Åsa Träff

Det här är fjärde boken författad av systrarna Grebe och Träff och när jag läser den så kan jag inte låta bli att tänka att det är så skönt att slippa bli besviken. Att återse karaktärerna är som att få återse kompisar man varit ifrån ett tag.                                                    Sedan psykologkliniken Siri har haft tillsammans med sin närmaste vän Aina splittrades så har hon fått jobb på GMP; gärningsmannaprofilgruppen på polisen. Ett jobb som hon fått via sin kompis Vijay. Redan under sin första arbetsdag så hamnar Siri mitt i utredningen av ett minst sagt makabert mord. Antikhandlaren och medieprofilen Jussi Ståhl har hittats mördad i sin lägenhet. Han har blivit skjuten till döds och efter det har mördaren skurit ut hans hjärta och lagt det i en silverskål. Eftersom Jussi är homosexuell så tolkas det hela först som ett vansinnesdåd av någon av alla näthatare som hotat honom. Den teorin revideras när fler personer mördas.

Siri brottas med sin nya arbetsroll, med sina känslor inför Aina som hon inte pratat med sedan Det Stora Sveket (detta trots att Aina är sjuk i bröstcancer) och med sitt förhållande till polisen Markus.

Jag har älskat böckerna om Siri och Aina sedan debuten Någon sorts frid. Visst kan det vara så att själva deckarhistorien i den här är lite svagare än i tidigare böcker. Jag lyckades lista ut vem mördaren var lite för tidigt i boken, men, men... Det gör inte så mycket. Jag sträckläste ändå (trots vissa kafferelaterade olyckshändelser).

Jag tror att det är något med vemodet som får mig att falla så mycket för böckerna. En känsla som ständigt lurpassar runt hörnet. För mig är det inte någon självklarhet att gilla huvudpersonen Siri, hon är aldrig nöjd och uppskattar inte det hon har. Samtidigt så är hennes egen sorg och hennes svagheter en styrka i hennes jobb. Karaktärernas personligheter och relationerna mellan dem gör berättelsen dynamisk och laddad. Jag är minst lika spänd på hur Siri och Ainas relation ska utveckla sig som på själva mordhistorien.

Den här författarduon har något alldeles speciellt och ahr du inte läst någon bok tidigare så föreslår jag att du börjar nu. Bäst är förstås att läsa dem i kronologisk ordning. Följ gärna länkarna och läs vad jag skrivit om de tidigare böckerna:
Någon sorts frid
Bittrare än döden
Innan du dog

Mannen utan hjärta ges ut av Damm förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Julklappsboken: Selma Lagerlöf berättar ett barndomsminne - Selma Lagerlöf

I oktober så läste vi Löwensköldska ringen av Selma Lagerlöf i bokcirkeln. När vi pratade om boken så började vi fundera på om det fanns någon inspelning av hennes röst någonstans, vi ville så gärna höra hur hon lät. Vi sökte och hittade en inspelning av julnovellen Julklappsboken och lyssnade på den tillsammans på träffen nu i november. För det första - så himla mysigt att lyssna i grupp samtidigt som man fikar gott. Det rekommenderas starkt! I novellen så berättar Selma ett minne från julafton när hon var tio år. Jag blev inte besviken på hennes röst och berättarkonsten har hon även muntligt, inte bara skriftligt. Jag riktigt kände att jag var med där på Mårbacka när klapparna skulle delas ut och delade barnet Selmas stora förväntan - skulle hon få det hon mest av allt önskade sig? Detta är mer än bara ett barndomsminne. Det är också en kärleksförklaring till läsning och böcker. Så mitt heta tips är köp/ låna/streama  isnpelningen och lyssna. Gärna tillsammans med någon so