header

header

måndag 30 september 2013

Slutrapport från bokmässan

Åsa Schwartz, Maria Friedner, Jenny Lind
Tanken var förstås att jag skulle skriva det här inlägget under tågresan hem men tekniken ville inte vara med mig. Inte för att det gjorde så mycket, i stället så läste jag och hade intressanta samtal med en historielärarinna från Härnösand!

Lördagen var det fullkomligt fullpackat inne på mässan och därför spenderade jag den mesta av tiden på olika seminarier. Det första jag gick på handlade om onda kvinnor i litteraturen. Jenny Lind var moderaor och pratatde med Åsa Schwartz som är aktuell med boken Lust och Maria Friedner som debuterat med Besvärjelser och beskydd. Det var ett underhållande samtal som konstaterade att onda kvinnor i litteraturen kännetecknas av att de är barnlösa och/eller ogillar barn, själviska, styvmödrar eller svärmödrar, gärna promiskuösa och rätt ofta fula.


Vampyrseminarium
Ett annat intressant seminarie var ett samtal mellan biskopen Caroline Krook och Therèse Söderlind utifrån den senares bok Bålberget som handlar om häxbränningen. Det är alltid roligt att lyssna till en människa som gjort mycket research. Hon berättade att hon blivit så intresserad av ämnet att hon efter ett tag fått göra klart för sig själv att hon inte var forskare utan författare till en skönlitterär bok. Jag gillade också att Caroline Krook inte ryggade för kyrkans roll i det hela och inte på något sätt to historien i försvar.

Ett annat roligt samtal var det mellan Caroline L. Jensen (skräckförfattare), Hannele Mikaela Taivassalo (aktuell med vampyrromanen Svulten) och Helena Dahlgren (bokbloggare som nyligt gett ut en skräckroman). Samtalet handlade om vampyrer i litteraturen.


Caitlin & jag
Under dagen såg jag Caitlin Moran stå ensam vid ett bord och kunde bara inte låta bli att gå fram och be om ett foto på oss tillsammans. Det fick jag och inte bara det...Jag fick en kram, en puss på kinden och ett Darling också. Bokmässan är fantastisk på många sätt och det som är alldeles speciellt är att det finns så många tillfällen för läsare och författare att mötas och byta några ord.

På kvällen var det dags för den stora bokbloggarmiddagen. Vi var totalt 26 stycken bokbloggare som gick ut och åt och hade trevligt tillsammans. Underbart roligt!

2 kommentarer:

Västmanländskan sa...

Ja, det är verkligen så härligt att det kan bli spontana möten på det sättet.

...med näsan i en bok... sa...

Visst är det!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...