Fortsätt till huvudinnehåll

Slutrapport från bokmässan

Åsa Schwartz, Maria Friedner, Jenny Lind
Tanken var förstås att jag skulle skriva det här inlägget under tågresan hem men tekniken ville inte vara med mig. Inte för att det gjorde så mycket, i stället så läste jag och hade intressanta samtal med en historielärarinna från Härnösand!

Lördagen var det fullkomligt fullpackat inne på mässan och därför spenderade jag den mesta av tiden på olika seminarier. Det första jag gick på handlade om onda kvinnor i litteraturen. Jenny Lind var moderaor och pratatde med Åsa Schwartz som är aktuell med boken Lust och Maria Friedner som debuterat med Besvärjelser och beskydd. Det var ett underhållande samtal som konstaterade att onda kvinnor i litteraturen kännetecknas av att de är barnlösa och/eller ogillar barn, själviska, styvmödrar eller svärmödrar, gärna promiskuösa och rätt ofta fula.


Vampyrseminarium
Ett annat intressant seminarie var ett samtal mellan biskopen Caroline Krook och Therèse Söderlind utifrån den senares bok Bålberget som handlar om häxbränningen. Det är alltid roligt att lyssna till en människa som gjort mycket research. Hon berättade att hon blivit så intresserad av ämnet att hon efter ett tag fått göra klart för sig själv att hon inte var forskare utan författare till en skönlitterär bok. Jag gillade också att Caroline Krook inte ryggade för kyrkans roll i det hela och inte på något sätt to historien i försvar.

Ett annat roligt samtal var det mellan Caroline L. Jensen (skräckförfattare), Hannele Mikaela Taivassalo (aktuell med vampyrromanen Svulten) och Helena Dahlgren (bokbloggare som nyligt gett ut en skräckroman). Samtalet handlade om vampyrer i litteraturen.


Caitlin & jag
Under dagen såg jag Caitlin Moran stå ensam vid ett bord och kunde bara inte låta bli att gå fram och be om ett foto på oss tillsammans. Det fick jag och inte bara det...Jag fick en kram, en puss på kinden och ett Darling också. Bokmässan är fantastisk på många sätt och det som är alldeles speciellt är att det finns så många tillfällen för läsare och författare att mötas och byta några ord.

På kvällen var det dags för den stora bokbloggarmiddagen. Vi var totalt 26 stycken bokbloggare som gick ut och åt och hade trevligt tillsammans. Underbart roligt!

Kommentarer

Ja, det är verkligen så härligt att det kan bli spontana möten på det sättet.

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t