Fortsätt till huvudinnehåll

Fallet med den skumma sabotören - Susanne MacFie

Julläsning del 3

Under julledigheten så har sonen och jag manglat rätt många böcker - allt ifrån böcker om kroppen, galna julhistorier till Star Wars . En klar favorit är den senaste boken om Moa och Måns och deras hemliga klubb. Som alltid får de ett riktigt klurigt fall att lösa och frågan är om de även denna gång lyckas hålla sin hemliga klubb hemlig!

Det börjar med en efterlängtad biopremiär, men något händer och biografägaren Bio-Bo har fått fel film. Publiken buar och Bio-Bo oroar sig att detta ska bli slutet för bion. Det är inte första gången det händer och folk börjar minst sagt bli irriterade.

Kanske är detta det mest spännande fallet hittills och ibland blir det så spännande att sonen måste krypa ner under täcket när jag läser, men aldrig så otäckt att det inte går att läsa. En av de saker som jag älskar med MacFies pusseldeckare är att de är så vardagliga. Det är inte några konstiga omöjliga mysterier och alla misstänkta är helt trovärdiga karaktärer. Det lockar till fantasifulla lekar och möjligheten att hitta egna mysterier i sin närhet.

Min son kan inte läsa ännu så därför läser jag böckerna för honom, men de är utmärkta böcker för barn som knäckt läskoden. Riktiga bladvändare som lockar till tjuvläsning under täcket.

Ni vet den där andra serien kända pusseldeckare för barn - Lassemajas detektivbyrå. Sonen har lyssnat på flera av de böckerna på förskolan och tycker att böckerna om Hemliga klubben är MYCKET bättre! Själv har jag inte läst de böckerna. Däremot så har jag sett filmatiseringen som går på Barnkanalen just nu och jag tror jag förstår varför han tycker så. Återigen så tror jag att det har att göra med att Lassemajas detektivbyrå utspelar sig mer i en fantasivärld med märkliga karaktärer som beter sig allmänt konstigt och Hemliga klubben i det vardagliga Alingsås med spännande men verklighetstrogna fall att lösa.

Kan verkligen rekommendera dessa böcker!

Fallet med den skumma sabotören ges ut av Memo förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Boktokig och Bokmal73

För att se mina andra recensioner om Hemliga klubben gå in på fliken Receserat som du hitar i högerspalten!

Kommentarer

Lexie sa…
Åh måste jag ju införskaffa till min 6 åriga lillebror som läser väldigt mycket själv nu:) Vet du om den finns som ljudbok än? Tror min bonusson hade gillat att ha denna i hans läsplatta :)
Den finns inläst av Morgan Alling, man hämtar den som app - läs mer härhttp://www.memoforlag.se/appar/

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Swede Hollow - Ola Larsmo

Jag har varit nyfiken på Swede Hollow  ända sedan den gavs ut men har tålmodigt väntat på att den ska komma som ljudbok, vilket den gjorde i juli så nu har jag lyssnat på den. Handling, förlagets text: Swede Hollow är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde, men vid sekelskiftet 1800-1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrev som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, arbetsolyckorna likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället - illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer. Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild. Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedan. I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av människor, som

Parfymen - Berättelsen om en mördare - Patrick Süskind

Jean-Baptiste Grenouille föds mitt i fiskmarknaden i Paris på 1700-talet. Hans mor smiter undan en stund från försäljningen, föder honom och slänger honom sedan i fiskrenset. Spädbarnet Grenouille skriker för allt han är värd och människor runt om upptäcker honom. Grenouille tas till kyrkan som placerar honom i fosterhem. Människor i hans närhet upptäcker snart att det är något fel med honom - han saknar kroppslukt, vilket gör att folk tycker att han är obehaglig. Däremot spå har han ett fenomenalt luktsinne. Han behöver inte använda sin syn utan hittar saker genom lukten, han kan säga att en viss person snart ska komma och knacka på dörren en lång tid innan det händer, eftersom han känner lukten av denne, vilket gör att folk tror att han har ett sjätte sinne. Grenouille genomlider en mycket tuff barndom och lyckas tillslut bli lärling hos en parfymör i Paris. Där lär han sig hur man utvinner dofter och han börjar experimentera och försöka utvinna dofter inte bara från blommor och kr