header

header

lördag 21 december 2013

Bokbloggare mot rasism

Det här inlägget är en del i en kampanjen Bokbloggare mot rasism. Det är en gemensam manifestation mot rasism och främlingsfientlighet.

Behöver man definiera sig utifrån vad man motsätter sig och vad man inte är? Ibland är det tvunget och viktigt att tala om vad man inte står för. Vad man inte är och vilka idéer man inte ansluter sig till. Särskilt i dessa dagar då ett parti som Sverigedemokraterna växer sig till Sveriges tredje parti, en fredlig demonstration i Kärrtorp våldsamt attackeras av SMR och vi allmänt har ett hårdare samhällsklimat i Sverige.

Det är som att vi har slutat att se individer, vi ser bara massor - grupper av människor som vi sedan ger benämningar som invandrare, rasister, vänstervridna och så vidare. Vi förenklar, slutar att problematisera och vill ha snabba lösningar. Vi har kämpat länge i Sverige för att få ett bra och tolerant samhälle och vi måste kämpa för att behålla det.

Människor i Sverige läser också allt mindre. Läsning bidrar till förmågan att känna empati,till problemlösning, att sätta sig in i andra människors förmåga, möta andras perspektiv, andras känslor och andra världar - oavsett om det är andra världar i Sverige, utomlands eller i fantasin. Det skapar förståelse och gör läsaren mer bildad. Om vi vill fortsätta att ha ett tolerant och intelligent samhälle så måste vi uppmuntra läsning! Vi kan inte lägga ner bibliotek, dessa viktiga mötesplatser där läsning och kultur står i fokus.

Fördomar är alltid fel - oavsett vem de kommer ifrån.
Våld är alltid fel - oavsett vem som utövar det
Intolerans är alltid fel oavsett vem man är intolerant mot


Jag avslutar med ett citat av Olof Palme (jag vet att cirkulerar mycket på FB nu, men jag tycker det är så bra att jag vill ha med det här också!)
Detta är ett inlägg i Bokbloggare mot rasism, var med du också, sprid ringarna på vattnet! På sociala medier är det #bokbloggaremotrasism och #jagärintesverigedemokrat som gäller.

2 kommentarer:

Ingerun sa...

Väldigt fint citat!

Eli sa...

Läsning är så viktigt! Så fint att du skriver om det handlar om så mycket mer än bara läsningen som en kunskap, det lyfts för sällan fram.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...