header

header

lördag 28 december 2013

Mord på julnatten

Julläsning del 2

Mord på julnatten är en samling deckarnoveller utgiven av bokförlaget Semic. För mig är det något av en jultradition att läsa dessa novellsamlingar som kommer ut i stort sett varje år. Noveller måste ju vara den bästa läsningen till jul då man ofta måste smita åt sig korta lässtunder mellan julborden och umgänget med vänner och familj.

Mord på julnatten består av nio stycken noveller och börjar med Amanda Hellbergs bidrag med titeln Hemvändarnatt. Den handlar om Pontus som åker hem för att fira jul med sin mamma, men kanske mest för att få glänsa på den lokala krogen och träffa mammans granne Linda. Det blir en jul som han inte alls förväntade sig. En välskriven novell med en otäck twist på slutet.

Johan Theorin bidrar med en novell om en särdeles elak tomte vid namn Rasker. Jag har på sistone läst flera berättelser med just tomtar eller vättar. Alla skrivna av svenska författare, kanske försöker man hitta ett nytt monster taget ur den svensak folkloren, tyvärr övertygar det inte...

Jag skrev i ett tidigare inlägg att jag mest av allt såg framemot att läsa Katarina Mazettis novell Ghost staller på grund av - älskar titeln! Det blev också en av mina favoriter Man kan ju lugnt säga att Hasse Aro och hans program Stalker skulle få något att bita i om de tog sig an Mazettis stalker! Jag fick absolut rysningar av att läsa den berättelsen.

Tyst minut av Åke Edwardson utspelar sig på en campingplats i sommartid. Lisa och hennes familj tillbringar några dagar och nätter i en sliten stuga på en i stort sett övergiven camping, bara en familj till är där. På nätterna hör Lisa  någon som smyger omkring runt stugan, men ingen tror henne. Riktigt bra skriven, en äkta nagelbitare till novell!

Inger Frimansson bidrar med novellen Ställföreträdande död som handlar om Benny. Benny har alltid varit utanför, mobbad i skolan och retad på jobbet, en dag får han nog! Temat i novellen var bra men författaren fick inte riktigt till det och i slutändan var det en rätt råkig novell.

Arne Dahl skriver om internationell brottsbekämpning i sin novell Portal. En novell som leder till att jag funderar en hel del om vad som egentligen hände och hur det egentligen var, svårt att veta...

Den novell som jag tyckte absolut bäst om var Kristina Ohlssons Ett testamente från helvetet om Margot som lever ett dubbelliv. Ingen i hennes familj vet om att hon skriver under pseudonym och är en framgångsrik författare. Den enda som vet allt om henne är hennes advokat. När hon inte dyker upp till ett möte blir han orolig och börjar leta efter henne. Ett beslut som jag misstänker att han i slutändan ångrar...

Emil Fredholm debuterar med novellen Den perfekta vyn som handlar om en man besatt av Stockholms utsikt och en viss tavla. Helt ok novell och en bra debut!

Bokens absolut längsta novell är skriven av Håkan Nesser och heter Bachmanns dilemma. Det är också den novell som jag tyckte sämst om. Den var rörig och inte särskilt spännande.

Jag hoppas att Semic fortsätter att ge ut deckarnoveller till jul för detta är en jultradition som jag vill fortsätta med! En samling pärlor som förgyller helgdagarna!

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Mysterierna och Cum libris non solus

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja det får vi verkligen hoppas Semic gör, älskar dessa böcker.
Mia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...