header

header

fredag 27 december 2013

En röd liten fågel i juletid - Fannie Flagg

Julläsning del 1

Läste ut den här boken i söndags och den hjälpte faktiskt till att ge mig lite julkänsla vädret till trots.

Berättelsen börjar i ett kallt Chicago några veckor innan jul. Oswald Campell besöker sin läkare och får veta att han har en kort tid kvar i jordelivet. Läkaren rekommenderar honom att åka till varmare klimat och tipsar honom om ett kurhotell i det lilla samhället Lost River i Alabama. Det visar sig att det inte finns något hotell i samhället men han får hyra in sig hos en kvinna med ett extra rum. Oswald blir väl mottagen i det lilla samhället och tyr sig till den enda andra ungkarl i byn - affärsägaren Roy. Roy har en liten röd kardinalfågel som husdjur, en fågel som flyger omkring fritt i affären och gärna pickar på tomater och jordnötspåsar. En dag får Roy syn på en liten flicka med trasiga och smutsiga kläder som kikar i i affären. Hon är väldigt skygg men samtidigt nyfiken på fågeln. Det blir början till en sällsam vänskapshistoria.

Den här boken var precis det jag hade hoppats på! Efter att ha läst och sett en hel del skräck så var jag ute efter en mysig bok med romantik och mystik. En röd liten fågel i juletid innehöll precis det. Boken är som de här söta, halvfåniga men älskliga julfilmerna som man gärna frossar i den här tiden på året. Att den här boken inte blivit film ännu förvånar mig!

Jag skulle vilja likna den här boken vid en saga för vuxna, en saga som utspelar sig i nutid. Den innehåller flera komponenter som är typiska för sagor, som till exempel en resa till okänt "land" och ett uppdrag. Den har en sensmoral - att vänskap, god mat och omtanke om varandra skänker mer än bara glädje, det skänker också ett långt liv.

Att boken utspelar sig i den djupa södern förstör på inget sätt julstämningen, trots värmen så pyntas julgranar, önskelistor skrivs och julmat lagas. Jag drabbades i stället av en stor lust att åka till den amerikanska södern! Något som gärna händer när jag läser böcker som utspelar sig där.

Jag kan verkligen rekommendera den här som läsning till jul - den passar alldeles särkert bra att läsa vid andra till fällen också. Sedan hoppas jag att det görs film av den (det gjordes ju trots allt film på författarens bok Stekta gröna tomater)! Kan nämna att det var en snabbläst bok, tog några timmar bara, men de timmarna var jag djupt försunken i boken och så här några dagar efter att ha läst den så finns vissa av karaktrerna fortfarande kvar i mitt medvetande.

Ett tack till Josefin som gav mig boken!

Boken ges ut på  Fenix bok och kan köpas på Bokus

Andra som bloggat om boken är Böcker emellan, Feelgoodbibliotikarien och En stund på jorden

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...