Fortsätt till huvudinnehåll

En röd liten fågel i juletid - Fannie Flagg

Julläsning del 1

Läste ut den här boken i söndags och den hjälpte faktiskt till att ge mig lite julkänsla vädret till trots.

Berättelsen börjar i ett kallt Chicago några veckor innan jul. Oswald Campell besöker sin läkare och får veta att han har en kort tid kvar i jordelivet. Läkaren rekommenderar honom att åka till varmare klimat och tipsar honom om ett kurhotell i det lilla samhället Lost River i Alabama. Det visar sig att det inte finns något hotell i samhället men han får hyra in sig hos en kvinna med ett extra rum. Oswald blir väl mottagen i det lilla samhället och tyr sig till den enda andra ungkarl i byn - affärsägaren Roy. Roy har en liten röd kardinalfågel som husdjur, en fågel som flyger omkring fritt i affären och gärna pickar på tomater och jordnötspåsar. En dag får Roy syn på en liten flicka med trasiga och smutsiga kläder som kikar i i affären. Hon är väldigt skygg men samtidigt nyfiken på fågeln. Det blir början till en sällsam vänskapshistoria.

Den här boken var precis det jag hade hoppats på! Efter att ha läst och sett en hel del skräck så var jag ute efter en mysig bok med romantik och mystik. En röd liten fågel i juletid innehöll precis det. Boken är som de här söta, halvfåniga men älskliga julfilmerna som man gärna frossar i den här tiden på året. Att den här boken inte blivit film ännu förvånar mig!

Jag skulle vilja likna den här boken vid en saga för vuxna, en saga som utspelar sig i nutid. Den innehåller flera komponenter som är typiska för sagor, som till exempel en resa till okänt "land" och ett uppdrag. Den har en sensmoral - att vänskap, god mat och omtanke om varandra skänker mer än bara glädje, det skänker också ett långt liv.

Att boken utspelar sig i den djupa södern förstör på inget sätt julstämningen, trots värmen så pyntas julgranar, önskelistor skrivs och julmat lagas. Jag drabbades i stället av en stor lust att åka till den amerikanska södern! Något som gärna händer när jag läser böcker som utspelar sig där.

Jag kan verkligen rekommendera den här som läsning till jul - den passar alldeles särkert bra att läsa vid andra till fällen också. Sedan hoppas jag att det görs film av den (det gjordes ju trots allt film på författarens bok Stekta gröna tomater)! Kan nämna att det var en snabbläst bok, tog några timmar bara, men de timmarna var jag djupt försunken i boken och så här några dagar efter att ha läst den så finns vissa av karaktrerna fortfarande kvar i mitt medvetande.

Ett tack till Josefin som gav mig boken!

Boken ges ut på  Fenix bok och kan köpas på Bokus

Andra som bloggat om boken är Böcker emellan, Feelgoodbibliotikarien och En stund på jorden

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Bortom solens strålar - Arkan Asaad

Jag har läst den tredje boken av Arkan Asaad. En bok som knyter ihop de två första Stjärnlösa nätter och Blod rödare än rött . Handling (förlagets text): Knappt tre år gammal anländer Amàr med sin familj till Sverige. De flyttar in i en välmående svensk förort, etablerar sig och lyckas skapa sig ett gott liv. Tills en dag. På julafton när Amàr är 12 år får fadern ett samtal. Det första livstecknet från hemlandet. Fadern inser vilket oerhört pris de som blev kvar har fått betala för deras frihet. Tyngd av skuld raserar han på kort tid allt de har byggt upp. Familjen tvingas flytta från det trivsamma villaområdet till en förort försänkt i djup fattigdom och misär. På en plats utan framtidstro är det svårt att följa sina drömmar, men Amàr är fast besluten om att hans öde inte är förutbestämt. Samtidigt som han kämpar för att hitta en mening i sin nya tillvaro blir familjens problem allt större. Faderns eskalerande våldsamhet göra att ingen av dem längre kan känna sig säkra.

Swede Hollow - Ola Larsmo

Jag har varit nyfiken på Swede Hollow  ända sedan den gavs ut men har tålmodigt väntat på att den ska komma som ljudbok, vilket den gjorde i juli så nu har jag lyssnat på den. Handling, förlagets text: Swede Hollow är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde, men vid sekelskiftet 1800-1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrev som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, arbetsolyckorna likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället - illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer. Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild. Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedan. I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av människor, som