Fortsätt till huvudinnehåll

En röd liten fågel i juletid - Fannie Flagg

Julläsning del 1

Läste ut den här boken i söndags och den hjälpte faktiskt till att ge mig lite julkänsla vädret till trots.

Berättelsen börjar i ett kallt Chicago några veckor innan jul. Oswald Campell besöker sin läkare och får veta att han har en kort tid kvar i jordelivet. Läkaren rekommenderar honom att åka till varmare klimat och tipsar honom om ett kurhotell i det lilla samhället Lost River i Alabama. Det visar sig att det inte finns något hotell i samhället men han får hyra in sig hos en kvinna med ett extra rum. Oswald blir väl mottagen i det lilla samhället och tyr sig till den enda andra ungkarl i byn - affärsägaren Roy. Roy har en liten röd kardinalfågel som husdjur, en fågel som flyger omkring fritt i affären och gärna pickar på tomater och jordnötspåsar. En dag får Roy syn på en liten flicka med trasiga och smutsiga kläder som kikar i i affären. Hon är väldigt skygg men samtidigt nyfiken på fågeln. Det blir början till en sällsam vänskapshistoria.

Den här boken var precis det jag hade hoppats på! Efter att ha läst och sett en hel del skräck så var jag ute efter en mysig bok med romantik och mystik. En röd liten fågel i juletid innehöll precis det. Boken är som de här söta, halvfåniga men älskliga julfilmerna som man gärna frossar i den här tiden på året. Att den här boken inte blivit film ännu förvånar mig!

Jag skulle vilja likna den här boken vid en saga för vuxna, en saga som utspelar sig i nutid. Den innehåller flera komponenter som är typiska för sagor, som till exempel en resa till okänt "land" och ett uppdrag. Den har en sensmoral - att vänskap, god mat och omtanke om varandra skänker mer än bara glädje, det skänker också ett långt liv.

Att boken utspelar sig i den djupa södern förstör på inget sätt julstämningen, trots värmen så pyntas julgranar, önskelistor skrivs och julmat lagas. Jag drabbades i stället av en stor lust att åka till den amerikanska södern! Något som gärna händer när jag läser böcker som utspelar sig där.

Jag kan verkligen rekommendera den här som läsning till jul - den passar alldeles särkert bra att läsa vid andra till fällen också. Sedan hoppas jag att det görs film av den (det gjordes ju trots allt film på författarens bok Stekta gröna tomater)! Kan nämna att det var en snabbläst bok, tog några timmar bara, men de timmarna var jag djupt försunken i boken och så här några dagar efter att ha läst den så finns vissa av karaktrerna fortfarande kvar i mitt medvetande.

Ett tack till Josefin som gav mig boken!

Boken ges ut på  Fenix bok och kan köpas på Bokus

Andra som bloggat om boken är Böcker emellan, Feelgoodbibliotikarien och En stund på jorden

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarn...

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kom...

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon ...