header

header

söndag 8 december 2013

Flickan på kyrkogården - Maria Gustavsdotter

Aurora Ekblad växer upp hos sin moster Emilia, dennes man grosshandlare Winborg och sin kusin Cordelia i Uddevalla. Auroras mamma bor också där, inlåst i ett rum med en skötare. Hon blev galen efter den stora branden 1806, branden som sammanföll med Auroras födelse. Särskilt nöjd med sin tillvaro hos familjen Winborg är hon inte. Hon har få förhoppningar om att bli gift vilket skulle innebära ett liv där hennes uppgift blir att passa upp kusinen. Hon drömmer om att få arbeta som lärare, men vågar inte riktigt berätta om sina planer för moster Emilia.

År 1824 är Aurora på väg hemmåt sent en kväll. Hon viker av från vägen och går in på kyrkogården, driven av en nyfikenhet och behov av att möta sitt förflutna. Dramatiska händelser utspelade sig just på kyrkogården dagen då hon föddes. När hon står där ser hon någon ligga orörlig i gräset. Det är Karna Nilsdotter som skändats och mördats. Det visar sig vara det första av flera mord av unga flickor i Uddevalla och Aurora dras in i sökandet efter mördaren. Med sitt intellekt, lugn och nyfikenhet bidrar hon i efterforskningarna och trotsar samhällets krav på hur en ung flicka ska bete sig.

Det är ett tag sedan jag läste den här boken men huvudpersonen Aurora finns fortfarande med mig och det om något är ett gott betyg. Jag har uppföljaren Flickan med pappersblommorna ståendes i hyllan och ser framemot att läsa den.

Flickan på kyrkogården är en lågmäld pusseldeckare i en historisk miljö. Den skildrar både en ung borgerlig flickas tillvaro i artonhundratalets Sverige som en spännande mordgåta. För er Austen-fans så kan jag avslöja att boken Sense and sensibility läses flitigt av huvudpersonen. Precis som i Förnuft och känsla så råder det inte någon brist på romantik och intriger som spetsar till berättelsen i den här boken.

Karaktärerna är trovärdiga och jag tycker särkilt mycket om hur moster Emilia utvecklas under berättelsens gång. Som läsare känner jag verkligen med Aurora och hennes situation som är lite på undantag i familjen och med en framtid som helt ligger i någon annans händer. Hon är modig men samtidigt skör. Cordelia är en irriterande och bortskämd tjej. Jag antar att hon inte rår för det själv men det är svårt att låta bli att koka lite inombords över saker hon säger och hennes attityd mot sin kusin. Cordelia har en lillasyster som heter Beata som jag hoppas finns med lite mer i uppföljaren.

Språket i boken är anpassat till tiden den utspelar sig i och för mig tog det en stund att komma in i det men jag tycker om hur konsekvent författaren är med det och hur det ger en känsla för tiden, miljön och samhället i stort.

Boken ges ut av isabergs förlag och kan köpas på Bokus och Adlibris

Andra som bloggat om boken är Boktokig, Läsa och Lyssna och Bokmalen

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...