header

header

lördag 9 augusti 2014

A Place Called Here - Cecelia Ahern

För hundra år sedan - nä, kanske inte riktigt, men det känns så - läste jag P.S. I Love You av Cecelia Ahern. Jag älskade den, grät floder och skrattade, en toppenbok helt enkelt. Många av er har säkert sett filmen också. Eftersom jag inte hört just något om författaren efter det så trodde jag att hon var något av en "one hit wonder" men det visar sig inte alls stämma. Efter debutboken P.S. I Love You har hon skrivit ytterligare sex böcker.

Jag har lyssnat på A Place Called Here som ljudbok. En ljudbok med inte mindre än två uppläsare en kvinnlig, Aoife McMahon och en manlig, Aidan MCardle. Det var lite spännande och gjorde berättelsen än mer dynamisk. Tyvärr är engelska och amerikanska inläsningar aldrig lika bra som svenska. Ljudet är alltid mycket "burkigare", men efter ett tag så vänjer man sig.

A Place Called Here handlar om Susan Shortt som är helt besatt av att hitta borttappade saker och personer. Hon kan helt enkelt inte acceptera att hon bara hittar en strumpa när hon tömmer tvättmaskinen när hon vet att hon stoppade in två. Var tar alla försvunna saker vägen egentligen! Det har vi säkert alla undrat lite till mans men Susan Short tar det ett snäpp till och köper inte argument som "det ligger säkert under nåt nånstans" och "det dyker upp snart, ska du se". Hennes föräldrar skickar henne tillslut till en psykolog, men det hjälper inte och som vuxen startar hon en egen detektivbyrå som endast tar på sig fall som gäller försvunna personer. Susans besatthet började när hon var liten och hennes nemesis grannflickan Jenny-May Butler försvann spårlöst.

Vi får också träffa Jack Ruttle som tar kontakt med Susan eftersom hans bror Donal varit försvunnen i ett år. De stämmer träff, men Susan dyker inte upp. Jack tor inte att hon bara har struntat i deras möte utan är övertygad om att hon också har försvunnit - han börjar leta.

Och Susan har faktiskt försvunnit, hon har kommit till Here. Stället där alla försvunna saker och personer hamnar. Hon träffar flera människor som hon ägnat lång tid åt att hitta och hittar även en del av sina egna försvunna saker. Susan rör upp en hel del när hon anländer till Here och frågan är om hon någonsin kommer att ta sig hem igen.

Det här är en underbar berättelse med mycket humor, kärlek, allvar och helt klart ett nytt sätt att ta sig an tvångsmässigt beteende! Susan är en sådan befriande tjurig karaktär som vägrar att anpassa sig till någon runtomkring sig. Tänk om man vågade var lite mer så! Jag gillar Aherns mjuka humoristiska framtoning, inget ämne blir för svårt att ta sig an och som läsare att ta sig igenom.

Jag kommer definitivt läsa fler böcker av Cecelia Ahern och rekommenderar verkligen den här. En annorlunda feelgood bok.

Boken ges ut av Harper Collins UK och kan köpas på Adlibris och Bokus. Jag lyssnade på boken via Storytel

2 kommentarer:

Frida sa...

Jag köpte (enligt din matematik) ps I love you för typ hundra år sedan, men jag har inte läst den än. Jag orkar inte med en så tung bok. Det blir aldrig rätt tid. Men jag har inte heller haft koll på att hon gett ut så många andra böcker, så dom kommer jag absolut kolla på nu! Även den du skriver om här verkar ju bra! Och inte för tung..

...med näsan i en bok... sa...

Åh, men läs P.S. ändå! Visst gråter man men hon griper sig liksom an hela historien på ett sätt som gör att det inte blir alltför jobbigt ändå

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...