header

header

tisdag 12 augusti 2014

Berättelser för till- och frånskilda - Katarina Mazetti

Berättelser för till- och frånskilda är en samling noveller som alla på ett eller annat sätt behandlar ämnet separationer, misslyckade förhållanden och komplicerade relationer. I baksidetexten kan man läsa att mer än hälften av alla som gifter sig i Sverige skiljer sig så småningom. Ändå finns det många fler berättelser, böcker och filmer om hur kärlek uppstår än om hur den tar slut. Detta är något Mazetti vill råda bot på. Jag tycker mig också ha sett en trend att i såväl böcker som i andra sammanhang prata om "den lyckliga separationen", om separationer som varit okomplicerade. Där alla är vänner och bittra känslor inte ryms.

I Mazettis noveller får alla känslor rymmas och hon öppnar med en berättelse om kvinnan som ska tömma en sommarstuga som hon och henne före detta man tidigare ägt tillsammans men som han nu delar med en ny kvinna. Bitterheten vet inga gränser och stugtömningen blir mer hämndaktion än något annat. Som läsare får jag möta allt från vanliga männsikor som går igenom rätt vanliga separationer till knäppgökar och stalkers. Det är underhållande, tankeväckande, roligt och tidvis sorgligt. Som vanligt skriver Mazetti med glimten i ögat och tacklar svåra, jobbiga situationer och känslor med en lagom dos humor.

Jag gillade den här boken väldigt mycket även om jag misstänker att den inte kommer att sätta några djupare spår. Jag lyssnade på boken som ljudbok med Kerstin Andersson som uppläsare. Hon passade perfekt till den här boken, hennes röst blev ett med texten på något sätt och jag hoppas få höra henne igen.

Boken ges ut av Alfabeta, ljudboken av Ordfront ljud och du kan köpa den på Adlibris och Bokus. Jag lyssnade på boken via Storytel.

Feelgoodbiblioteket har också bloggat om boken

2 kommentarer:

Linda sa...

Huu..mer än hälften som skiljer sig!? Den låter ganska intressant.

...med näsan i en bok... sa...

Jag blev också förvånad över det påståendet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...