header

header

lördag 2 augusti 2014

Ondskans pris - Set Mattsson

Ondskans pris utspelar sig i Malmö strax efter andra världskrigets slut. Flyktingar från kriget anländer i stora mängder till staden och svenskarna har svårt att tro på vad de ser när de tittar på de utmärglade människorna som väller in. Vad är det egentligen för ondska de har varit utsatta för? Men inte ens Sverige tycks vara säkert. En polsk flykting blir mördad i en av flyktingförläggningarna. Att hitta den skyldige och genomföra en polisutredning med vittnesförhör känns som en omöjlighet i detta myller av människor som befinner sig på förläggningen. Polisen Douglas Palm får dessutom väldigt få resurser eftersom andra saker prioriteras.

Samtidigt som jag läste Ondskans pris så lyssnade jag på en annan bok som utspelar sig i samma tidsepok, nämligen Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson. Kanske hade jag tyckt annorlunda om boken om jag läst den vid ett annat tillfälle. Mattssons beskrivningar av vad koncentrationslägren gjorde med folk är nämligen väldigt bleka jämfört med Axelssons. Nu går det ju inte riktigt att jämföra de två böckerna, jag vet. De tillhör två olika genrer och författarna har mest troligt olika syften med sina böcker, men jag kan ändå inte låta bli att jämföra. Och i jämförelsen faller Mattsson platt och karaktärernas historier, bekymmer, känslor, ickekänslor når mig inte. De är ord, inget mer.

Jag tyckte också att boken var långsam och tråkig. I en blurb om boken kan man läsa att Blekinge Läns Tidning jämför den med Stig Larssons Milleniumtrilogi - helt oförklarligt för mig. Larsson skriver med tempo, Mattsons historia är långsam och poliserna känns dessutom som inkompetenta. De följer inte upp spår, driver inte utredningen framåt utan väntar mest på att något ska hända som gör att de får nån ledtråd.

Uppföljarnen Svekets offer står i bokhyllan - vi får se om jag läser den. Som ni förstår så tyckte jag inte alls om boken, men det är många som inte håller med. Läs gärna vad andra bloggare har skrivit om boken: Erikas bokprat, Hyllan  och Holavedsbrudar.

Boken ges ut av Historiska Media och kan köpas på Bokus och Adlibris

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...