header

header

fredag 22 augusti 2014

Onda flickor - Alex Marwood

1986 dömdes de två elvaåriga flickorna Bel och Jade för mordet på fyraåriga Chloe. Bel och Jade kände bara varandra den enda dagen men är i andras ögon för evigt sammanknippade. Efter att ha avtjänat långa fängelsestraff (historien utspelar sig i England där barn faktiskt kan dömas till fängelse - förfärligt!) så lever de 25 år senare under nya indentiteter, förbjudna att någonsin tala med varandra igen.

Kirsty arbetar som frilansjournalist och åker till en turistort vi kusten för att rapportera om våldsamma attacker och mord på unga kvinnor. Där träffar hon Amber, som arbetar som städerska på stadens stora nöjesfält och som hittade ett av mordoffren. Det tar inte lång tid för de båda kvinnorna att känna igen varandra.

Detta är en otroligt obehaglig och svart deckare. Katastrofkänslan är ständigt närvarande och stegrar sig allteftersom berättelsen förs framåt. Marwood varvar den nutida historien med berättelsen om dagen då Bel och Jade möttes 1986. I ganska korta kapitel får vi som läsare följa flickorna från de att de träffas tills dess att Chloe dör. Det är fasansfullt. Alla barnens utsatthet blottas och de vuxna lyser med sin frånvaro och sitt totala svek mot de barn som de satt till världen. Det är med tårar i ögonen som jag tar del av den här delen av boken. Marwood skriver på ett avskalat sätt som gör att jag fullständigt lever mig in i Chloes värld och trots att jag vet vad som kommer att hända så kan jag inte sluta att hoppas på någon slags räddning.

När de två möts igen så vet de att de inte får ha kontakt med varandra men samtidigt finns det ingen annan i deras närhet som vet vilka de egentligen är. Kirsty har man och två barn som inte har någon aning om hennes bakgrund och Amber har inte heller berättat för sin man. Om deras identiteter skulle avslöjas skulle det leda till nya personliga katastrofer. De borde hålla sig ifrån varandra men dras till varandra och yttre omständigheter bidrar också till att deras liv återigen flätas samman.

Onda flickor är en spännande bladvändare som gjorde att jag fick ont i magen men som också belyser teman som gott och ont, barns totala beroende av vuxenvärlden och ensamhet. Det här är definitivt en av de bästa böckerna jag har läst i år och jag rekommenderar den till alla!

Jag lyssnade på boken som ljudbok med Monika Wilkens som uppläsare. Jag tyckte mycket om hennes läsning.

Onda flickor ges ut Pocketförlaget, ljudboken av Bokförlaget HörOpp. Den kan köpas på Adlibris och Bokus. Jag lyssnade på boken via Storytel.

Andra som bloggat om boken är Bibliotekskatten, Sagan om sagorna, Mysterierna och Pocketblogg

1 kommentar:

Västmanländskan sa...

Ja, den var väl bra! Och väldigt obehaglig.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...