header

header

söndag 3 augusti 2014

En yxa åt Alice - Inger Frimansson

Det här är en berättelse om cancersjuka Alice och hennes enda kompis Evelina. Alice är förresten Evelinas enda kompis också. Den handlar också om en man som blivit lämnad av sin fru efter ett 30 år långt äktenskap, om hans bitterhet och ensamhet. Evelina är enda barnet till bankdirektör Malm och hans anorektiska och konstintresserade fru. När Alice och hennes familj flyttar in i kvarteret börjar de två flickorna att umgås hemma hos Alice. De ägnar sig åt ganska destruktiva lekar och när Evelina upptäcker vad som finns i Alice medicinskåp hittar hon saker som hjälper henne att fly från den jobbiga verkligheten. En dag får bankdirektör Malm ett samtal. En man ringer och säger att han tagit Evelina tillfånga och kräver hans liv i utbyte mot hennes.

Jag lyssnade på En yxa åt Alice som ljudbok med Gunnel Fred som uppläsare. Hon har en mycket jobbig röst att lyssna på och ibland tänkte jag mer på den än på texten hon läste...

Frimansson väver en tät historia där hon sakta obducerar karaktärernas känslor, värderingar och tankar. Hon är inte sentimental utan konstaterar och beskriver utanförskap, sjukdom och ångest. Till viss del även lycka. Det här är ett relationsdrama med en slags deckartwist.

Jag har tidigare läst Råttfångerskan av Inger Frimansson och den gillade jag väldigt mycket, även den är ett relationsdrama/spänningsroman. Därför var jag helt inställd på att jag skulle gilla den här boken också. Tyvärr blir boken stundtals tråkig när Frimansson gräver ner sig för mycket i karaktärerna och glömmer bort att driva berättelsen framåt. Den glimmar till emellanåt och slutet var riktigt bra, men de långsamma stunderna i kombination med Gunnel Freds uppläsning gjorde att jag lite då och då trummade med fingrarna, kollade hur långt kvar jag hade av boken och hoppades på att den skulle ta slut snart. Kanske hade jag gillat boken mer om jag äst den som vanlig bok.

Dynamiken mellan Alice och Evelina är spännande, deras lekar intresserar mig och den frånskilda mannens förfall är fängslande. Det är synd att det blir så mycket fokus på det inre att det yttre bleknar. Boken hade blivit mer intressant om Frimansson hade valt att korta vissa trådar och lägga mer vikt vid berättandet av vad som faktiskt händer karaktärerna.

Med andra ord en helt ok bok...

Boken ges ut av Norstedts och kan köpas på Adlibris och Bokus. Jag lyssnade på boken via Storytel.

Bloggbohemen har också bloggat om En yxa åt Alice

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är det som är så roligt med böcker. Smaken är verkligen som baken. Jag har älskat allt av vad Inger Frimansson har skrivit, och tyckte även mycket bra om denna.
Även jag valde att lyssna på den, och tyckte att Gunnel Fred var väldigt bra. Bra inlevelse och härlig mörk röst.
Smaken är som baken som sagt!
/Barbro

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...