header

header

måndag 17 augusti 2015

Foxfire: en tjejligas bekännelser - Joyce Carol Oates

Som jag har kämpat med den här boken! Jag började läsa den i början av sommaren (!) och det gick fruktansvärt långsamt. Har pausat läsningen av den här boken för inte mindre än tre andra böcker, helt okaraktäristiskt av mig.

Jag vet inte riktigt vad det beror på. Jag brukar älska och dras med i JCOs ordrika, vindlande språk men den här gången gick det liksom inte. Jag hängde inte med, det är så otroligt många karaktärer och det hoppas fram och tillbaka i tiden. Med detta sagt så vill jag inte påstå att boken är dålig, tvärtom så är den riktigt bra. Det var nog hellre tidpunkten som ställde till det för mig. Lärdomen jag tagit är att inte läsa JCO när jag är i en lässvacka, då ska jag välja något enklare.

Boken handlar om tjejligan Foxfire som leds av den karismatiska Legs Sadovsky och utspelar sig i slutet av 1950-talet i nordöstra USA. Det är hennes kompis och medkumpan Maddy Witz som blickar tillbaka och återskapar historien om Foxfires uppgång och fall, till hjälp har hon sina gamla anteckningsböcker. Foxfire skapas som motreaktion på alla grabbgäng som finns och som terroriserar tjejerna på skolan men även som motreaktion på alla män som finns i deras omgivning. Foxfires medlemmar växer upp i fattiga familjer med icke närvarande fäder, eller i alla fall fäder som inte behandlar dem särskilt bra. Från början är de hemliga och utför hämdaktioner mot sviniga män i alla åldrar utan att ta åt sig äran. Snart känner dock alla till Foxfire och de blir mer eller mindre mytomspunna i sina hemtrakter.

Legs är drivkraften och den som håller samman gänget. Tjejer flockas runt henne och vill vara med, fler och fler blir medlemmar i gänget och hämndaktionerna blir alltmer utstuderade och våldsamma.

Det här är en bok om ensamma och vilsna tjejer som vägrar att foga sig och bara bli fruar till män, vägrar att stå ut med alla trakasserier de blir utsatta för och som söker tillhörighet och en familj som bryr sig. Foxfire blir den familjen. Foxfire som inte bara utför hämndaktioner men som också utför goda gärningar till andra utsatta personer som fattiga änkor och ensamstående mammor.

Foxfire har blivit filmatiserad 2 gånger. 1996 med Angelina Jolie som Legs, kan inte tänka mig någon mer passande faktiskt, och 2012. Jag har inte sett filmen men ska nog ta och göra det, kanske båda versionerna men helst vill jag nog se den med Angelina som Legs.

Boken ges ut av Månpocket och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Pocketblogg, Books on my mind och Ladys library

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...