header

header

söndag 23 augusti 2015

Stenhjärtat - Katarina Wennstam

Stenhjärtat är Katarina Wennstams andra bok i serien om kriminalkommissarie Charlotta Lugn och advokaten Shirin Sundin. Den första boken Svikaren lyssnade jag på alldeles nyligt och har skrivit om här. Även denna har jag lyssnat på som ljudbok.

Temat i Stenhjärtat är barnmisshandel med särskilt fokus på Shaken Baby Syndrome. En kväll i december kommer mamman Pernilla Björling inrusande på akutmottagningen på Astrid Lindgren sjukhus med sin medvetslösa, 6 månader gamla, flicka Gloria i armarna. Sjukvårdspersonalen arbetar fokuserat och intensivt med den lilla flickan och försöker samtidigt få reda på vad som hänt med henne. Pernilla kan inte svara, har ingen förklaring att ge. Personalen tycker också att det är konstigt att pappan som kört in dem till sjukhuset inte kommit in till akuten utan sitter i sjukhuscafeterian med de två sönerna och fikar. Enligt rutin så anmäler läkaren ett misstänkt fall av barnmisshandel till polisen och Charlotta Lugn kopplas in på fallet.

Gloria ligger i respirator på sjukhuset och läkarna konstaterar att hon har hjärnskador som inte kunnat uppkomma genom fallolycka eller dylikt utan att hon måste ha skakats våldsamt. När man sedan röntgar henne hittas flera brutna ben på skelettet, vissa brott är flera veckor gamla och flickan måste ha haft ont och skrikt mycket. Shirin Sundin blir målsägarbiträde till flickan och Theodor Dahlgren åklagare i fallet.

Samtidigt som de tre jobbar med ett fall som verkligen berör och väcker många känslor så händer det mycket i deras privata liv. Shirin och hennes man Fredriks äktenskap knakar alltmer i fogarna. Fredrik vill ha barn och satsa på familjen men Shririn ifrågasätter sina känslor för honom. Hon älskar Fredrik, men gnistan saknas, hon tänder inte längre på honom. Theodor har det på liknande sätt i sitt äktenskap. Shirin och Theodor börjar utveckla en vänskap på det privata planet, inte bara i yrket. Charlotta brottas med sina känslor för sin mamma som är döende, mamman som inte kunnat acceptera att Charlotta gift sig med en kvinna.

Att läsa om barn som utsatts för brott är något av det jobbigaste jag vet. Wennstam griper sig an ämnet med respekt och ödmjukhet, resonerar kring frågan "hur är det möjligt?" och mekanismerna bakom utan att för den skull försvara företeelsen. Det finns inget som ursäktar att man gör ett barn illa men det är bra att förstå varför det händer så att man kan förebygga och undvika.

Återigen har Wennstam skrivit en spännande och underhållande bok som samtidigt belyser ett svårt ämne och bidrar med kunskap i frågan. Läs den!

Boken ges ut av Bonnier Pocket och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är C.R.M. Nilsson, Boktanken och Petra

2 kommentarer:

Linnea sa...

Jag har inte läst något av Wennstam. Borde göra det! :)

Lena sa...

Är jättenyfiken på Wennstams böcker.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...