header

header

fredag 7 augusti 2015

Känslan av död - Elly Griffiths

Känslan av död  är Elly Grifftihs fjärde bok om arkelogen och benexperten Ruth Galloway. Förra boken - Huset vid havets slut - gjorde mig visserligen lite besviken... Efter att ha ÄLSKAT de första två böckerna så nådde bok nummer tre inte riktigt ända fram. Men efter att ha läst Känslan av död kan jag konstatera att det nog bara var en tillfällig svacka och ser fram emot att läsa efterkommande böcker!

I den här boken ska Ruth delta i en kistöppning. Under en utgrävning har en kista hittats och man tror att den innehåller kvarlevorna av en biskop Augustine som levde på 1300-talet. Hans ättlingar, som äger Smithmuseet, har anordnat så att öppningen ska ske på museet i närvaro av såväl experter som av press. Ruth kommer till museet lite tidigt och upptäcker museiintendeten liggande livlös vid kistan, mördad (?). Nelson kopplas in på fallet. Stämningen är något spänd när de ses igen. Nelson är far till Ruths dotter Kate men hans fru har förbjudit honom att träffade två. Nu ses de för första gången på väldigt länge. Som vanligt tycks hennes och Nelsons vän, forskaren och druiden, Cathbad vara märkligt inblandad i fallet - till Nelsons stora irritation. Samtidigt som Nelson och hans kollegor jobbar på mordfallet försöker de också lösa en stor knarkhärva och Ruths nyinflyttade granne Bob Woonunga försöker få familjen Smith att lämna ifrån sig ett stort antal ben och kranier som en förfader som sann kolionalist en gång i tiden stulit.

Jag har funderat på vad det är som jag gillar så mycket med Elly Griffiths böcker och kommit fram till att det väldigt mycket beror på Ruth Galloway. Jag identifierar mig mycket med huvudpersonen i boken. Vi är lika gamla, vi är båda ensamstående mammor med arbeten som vi brinner för och, ja, vi är lika på många sätt. Jag gillar henne verkligen och trivs i hennes sällskap, ta bara det här:
På morgonen öppnade Ruth den femtonde luckan i Kates adventskalender. Hon åt själv upp chokladen för att inte förstöra Kates tänder. Vilken bra mamma hon är.
Det är genialiskt i sin enkelhet och säger så himla mycket om man bara funderar på innebörden en stund.

Griffiths levererar spännande historier och karaktärer. Det är inte bara Ruth jag gillar. Jag är själv lite småförtjust i Nelson (även om jag när jag nu läser slås av att han bara är 43 år - på något sätt har jag tidigare uppfattat honom som minst tio år äldre) och i Cathbad, Judy, Max och till och med i den irriterande ständigt småätande Claugh.

Jag rekommenderar Elly Grifftihs böcker om Ruth Galloway till alla er som gillar lättläst, spännande men också givande böcker. Tips! Börja med första boken i serien!

Boken ges ut av Månpocket och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är och dagarna går, Mitt bokliga liv och Läsa och lyssnaInga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...