header

header

måndag 10 augusti 2015

Svikaren - Katarina Wennstam

Svikaren är Katarina Wennstams första bok i serien om kriminalinspektör Charlotta Lugn och advokaten Shirin Sundin. Jag har läst flera av Wennstams böcker tidigare och tänkte att det nu är dags att ge sig i kast med denna serie. Hon gör mig inte besviken. Jag brukar älska hennes böcker - så även denna. Så bra är den att jag en rätt sen kväll valde att städa ur kylskåpet bara för få en ursäkt till att lyssna på boken. Jag har alltså lyssnat på boken som ljudbok med Alexandra Rapaport som uppläsare.

En man hittas död i sin lägenhet, mördad med ett besinningslöst våld. Han har mottagit inte mindre än 61 hugg av en stor kökskniv och hans ansikte är mer eller mindre borta. Mannen identifieras som Sebastian Lilja, en känd fotbollsspelare som nyss gjort det otänkbara. Han har bytt klubb från AIK till Hammarby, till och med jag som inte kan någonting om fotbollslag förstår att det uppfattas som ett stort svek. Efter bytet har Lilja fått utstå en våg av hat på nätet, han har fått sin lägenhetsdörr inkletad med bajs och tagit emot ett stort antal hot. Det ser ut att vara ett enkelt fall för Lugn att lösa och ganska snart är hon en fotbollshuligan på spåret.

Ett foto från en övervakningskamera förändrar allt och det visar sig att Lilja har haft ett hemligt liv. Fotot visar honom i en omfamning med en annan fotbollsspelare. Är det bara en vänsskaplig kram två kompisar emellan eller är det en annan slags kram? HAr det betydlese för utredningen?

Svikaren upplever jag det som att advokaten Shirin Sundin är huvudpersonen, men eftersom serien har namnet efter kriminalinspektören Lugn så antar jag att hon kommer att stå mer i fokus i kommande böcker - som jag inte kommer att dröja med att lyssna på (ska bara lyssna på senaste Peter May-boken först...). Shirin har iranskt ursprung och är gift med svenska Fredrik, de bor i en fin villaförort och har det perfekta livet - åtminstone utåt sett. Deras äktenskap är i gungning eftersom Fredrik längtar efter barn och Shirin inte är ett dugg sugen på att utvidga sin familj riktigt ännu. Shirin är målsägandebiträde till mordoffrets familj och hamnar rätt snart på kant med den oempatiske åklagaren som leder förundersökningen och driver fallet.

Charlotta Lugn har nyligt flyttat upp till Stockholm från Göteborg tillsammans med sin fru Agneta och håller på att anpassa sig till livet i huvudstaden. Hon leder utredningen som är hennes första (?) sedan hon flyttade upp till Stockholm.

Har du läst Wennstams tidigare böcker så kommer du att känna igen flera av karaktärerna!

Vad är det då som jag gillar så mycket med Wennstams böcker? Dels så tycker jag mycket om flödet i språket. Hon pendlar på ett smidigt sätt mellan själva mordgåtan (som är mycket spännande), karaktärernas privatliv (som är allt annat än okomplicerade) och samhällsinformation. För man lär sig saker när man läser Wennstam. Hennes skönlitterära böcker är både ett inlägg i samhällsdebatten som ett sätt att utbilda människor. Den här boken har fokus på hatbrott och varför hatbrottslagstiftningen är så viktig.  Det är fiffigt av Wennstam att nyttja den skönlitterära formen för att skapa opinion och utbilda. Genom sina karaktärer och handlingen kan hon visa på hur allt inte är svart eller vitt, hon kan beskriva mekanismer hos såväl offer, gärningsmän och rättsväsendet som komplicerar och försvårar.

Jag rekommenderar den här boken till alla, den är så himla bra!

Boken ges ut av Bonnier pocket och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Boktanke, Bokberoende och Mettes Pocketblogg


Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...