header

header

fredag 17 februari 2017

Myteriet på Bounty - John Boyne

Myteriet på Bounty här är en nytolkning av klassikern med samma namn som utkom 1932 skriven av Charles Nordhoff och James Norman Hall. Jag kanske ska påpeka att jag inte har läst originalet och därför inte kan göra jämförelser.

Böckerna vilar på en sann, historisk händelse som utspelade sig på skeppet HMS Bounty år 1789 då en grupp ur besättningen, ledda av Fletcher Christian, gjorde myteri mot Kapten Bligh. Bligh ansågs styra skeppet med tyrannisk regim.

Huvudpersonen (åtminstone i nytolkningen) är 14 år gamle John Jacob Turnstile, en föräldralös pojke som livnär sig som ficktjuv. En dag blir ha gripen och ska kastas i fängelse. Då får han plötsligt ett erbjudande om att i stället avtjäna sitt straff som uppassare åt Kapten William Bligh ombord på HMS Bounty på dess resa till Tahiti. John Jacob nappar på erbjudandet och får tack vare det vara med om ett historisk, farligt och spännande äventyr.

Jag tyckte mycket om den här (ungdoms?)boken och att genom en ung pojkes ögon få lära mig om det hårda livet ombord på ett fartyg, om alla oskrivna och skrivna regler och dessutom få en historielektion på köpet. John Boyne skriver väldigt bra och trots att boken är tätskriven så blir den aldrig långsam. Miljöbeskrivningarna är sådana att jag tidvis känner saltstänket mot kinden, karaktärerna är trovärdiga och dynamiska, en särskild värme känner jag för John Jacob.

Boken ges ut av Bazar Förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

Lena sa...

Den här är verkligen jättebra.

...med näsan i en bok... sa...

Lena - vad roligt att du också tyckte om den!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...