header

header

söndag 2 april 2017

HEX - Thomas Olde Heuvelt

Den här boken köpte jag på Waterstones London - Picadilly för knappt ett år sedan. Blev rekommenderad den av en hjälpsam personal när jag sa att jag var ute efter läskiga böcker. Om två veckor åker jag till London igen så jag hoppas på ett återbesök där!

HEX handlar om det lilla samhället Black Spring utanför New York som sedan 1600-talet är drabbade av en förbannelse som gör att om man väl har bosatt sig i samhället så är det omöjligt att lämna det längre än 1 - 2 veckor. Gör man det blir drabbas man av en stark vilja att ta sitt eget liv.

Men framförallt så är Black Spring hemsökt av Katherine, en kvinna som blev bränd på bål som häxa på 1600-talet och som tvingades att döda ett av sina barn - och välja vilket av dem hon skulle döda. Sedan sin död hemsöker hennes spöke byn och dess invånare. För ett par hundra år sedan lyckades man sy igen hennes ögon och hennes mun eftersom död och olycka faller över dem som hörde hennes viskande eller möter hennes blick. Nu har befolkningen vant sig vid sin häxa som helt plötsligt kan dyka upp i vardagsrummet eller i en affär. Ett avancerat säkerhets- och övervakningssystem - HEX - har byggts för att hålla reda på var hon är och för att dölja henne för utomstående. Via en app rapportera folk var de ser henne så att man kan följa hennes rörelser. Man gömmer henne bakom skyltar, i lådor med mera. Är hon hemma hos någon slänger de gärna en diskhandduk över huvudet på henne för att slippa se hennes otäcka ansikte. Lukten av död och förruttnelse är dock svår att dölja.

Tonåringarna i Black Spring har svårt att acceptera att de ska hållas fångna i samhället resten av livet. Tyler, son till Steve och Jocelyn och storebror till Matt, driver en Vlog, där Katherine naturligtvis inte få nämnas eller synas. Han och hans kompisar bestämmer sig för att samla bevis på Katherines existens för att kanske bryta regeln om att avslöja sanningen om Black Spring.

Men ingen har kunnat ana om det som är på väg. Som det står på framsidan av boken: "Evil doesn´t sleep. It waits"

HEX är något av det otäckaste jag läst på väldigt länge och det märks att författaren har Stephen King som sin förebild för stilen påminner. I centrum står Taylor och hans familj som får gestalta de dilemman befolkningen i Black Spring hamnar i. Hur de lever med jobb, skola, familj, vänner utanför samhället och hur de måste ha denna enorma hemlighet för dem, denna hemlighet som styr deras liv.

HEX är en välskriven bok och lik all bra skräck så är den otäck, inte bara på grund av sina monster utan tack vare sin reflektion över människor, relationer och samhället. För vad händer med oss människor när vi möter det vi fruktar mest, när vi är totalt skräckslagna. Hur agerar vi? Och vem är egentligen monstret?

Kuriosa om boken är att den är skriven av en holländsk författare och att den första versionen av boken utspelar sig i Holland med ett annat slut. När han Thomas Olde Heuvelt fick kontrakt om att ge ut boken internationellt så skrev han om den, flyttade handlingen till USA och ändrade slutet. I efterordet säger han att det här slutet är bättre men avslöjar inte hur det holländska slutet är. Jag blir ju väldigt nyfiken så jag undrar förstås om det är någon av er som vet, lämna gärna en kommentar om det:)

Boken ges ut av Hodder and Stoughton och kan köpas på Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

Bokstund sa...

Wow, den där bara MÅSTE jag läsa!

...med näsan i en bok... sa...

Bokstund - Ja! Det måste du :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...