header

header

torsdag 6 april 2017

Vågspel - Ann Rosman

Vågspel, ytterligare en bok som fått ligga alldeles för länge utan att bli recenserad. Lyssnade på den som ljudbok för ett bra tag sedan. Ni som följer den här bloggen vet att jag har läst alla hennes tidigare böcker och älskar kombinationen av nutid och historia. Mina absoluta favorit hittills är Mercurium och Själakistan.

Vågspel är den sjätte boken om kriminalinspektör Karin Adler och utspelar sig till stora delar på Orkneyöarna (bara det..!).

Handling (förlagets beskrivning):

Den 5 juni 1916 förliser det brittiska krigsfartyget HMS Hampshire utanför Orkneyöarna. Med sig till havsbotten tar det 700 man inklusive krigsministern Lord Kitchener. Första världskriget pågår och enligt ryktet var fartyget på väg med dyrbar last till Ryssland när det gick på en tysk mina. Många är dykarna som med livet som insats försökt finna och bärga Hampshires mytomspunna skatt.
Nästan hundra år senare hittas en segelbåt drivande utanför samma kust. På däck finner man blod och andra spår efter slagsmål. Båten tillhör Bo Stenman, pensionerad dykare hemmahörande i Marstrand. När det står klart att det var Bo själv som seglat båten beger sig kriminalinspektör Karin Adler och hennes kollega Folke till Orkney för att bistå polisen i utredningen. En kropp hittas och ytterligare en båt, och i jakten efter svar på vad som har hänt blir kopplingarna mellan den försvunne Bo och det för länge sedan förlista fartyget allt starkare. En dykexpedition vid vraket på sjuttiotalet höll på att sluta i katastrof och av någon anledning har Bo Stenman gjort sig ovän med många av sina tidigare dykarkollegor.
Jag tyckte att boken var helt ok men att den inte är lika bra som Rosmans tidigare böcker. Det beror på två saker. Dels så grep inte den historiska delen av berättelsen tag i mig som hennes tidigare har gjort. Jag tyckte helt enkelt inte att den var så intressant. Jag gillar historia och få lära mig mer om historiska tider genom den enskildes, individens, perspektiv. Det här blev för mycket "militärhistoria" för min smak. Sedan är det något med karaktärerna. Det brukar vara ett kärt återseende med Karin, Folke och de andra, men det är inte så mycket fokus på dem. De utvecklas och förnyas inte så pass mycket att jag behåller min nyfikenhet på dem.

Sedan tyckte jag mycket om miljön och miljöbeskrivningarna och det var synd att Rosman inte hittat en annan historia som kunde föra oss till Orkney.

Boken ges ut av Albert Bonniers förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Bibliotekskatten, Västmanländskans bokblogg och Fantastiska berättelser

6 kommentarer:

Lena sa...

Har bara läst de två första böckerna i serien ännu. Måste fortsätta med resten under året.

...med näsan i en bok... sa...

Då har du något att se fram emot:)

Bokstund sa...

Ja, hon är ju väldigt duktig på att gestalta. Synd att denna inte riktigt gick hem... Men man kan ju inte gilla allt! :)

...med näsan i en bok... sa...

Bokstund - sant:)

Jenny sa...

Älskar hennes böcker och precis som du skriver kombinationen av nu och då. Har inte vågat läsa hela din recension för den här ligger näst på tur här hemma. Nu är jag snart klar med Odinsbarn. Läst den?

...med näsan i en bok... sa...

Brukar också vara sparsam med att läsa recensioner innan jag läst färdigt något :) Jag har inte läst Odinsbarn - tycker du om den?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...