header

header

lördag 29 april 2017

Slaktmånad - Lars Pettersson

Har lyssnat på Slaktmånad, uppföljaren till Kautokeino, en blodig kniv, i briljant uppläsning av Lars T Johansson. Han bidrar på ett sådant bra sätt till stämningen och känslan av boken med sin dialekt från norr. Varje gång han uttalar namnet Svetlana "Schwetlana" så drar jag på smilbanden och mitt norrbottniska hjärta tar ett extra skutt. Inte för att Kautokeino ligger i Norrbotten, det ligger i norska Lappland - men ändå!

Åklagare Anna Magnusson har köpt sig ett hus i Kautokeino och blivit aktiv renägare, även om hon fortfarande jobbar halvtid som åklagare och pendlar mellan Härnösand och Kautokeino. Hennes kusin Nils Mattis, som hade en stor roll i förra boken, figurerar även i denna men här är det kusinen Aslak Isak som får större utrymme. Han har precis kommit hem från uppdrag i Afghanistan och har svårt att anpassa sig till det civila samhället. Det ensamma livet som renskötare uppe på fjället underlättar inte återanpassningen.

Ett svenskt gruvbolag vill öppna en gruva väster om Kautokeino, men gruvan ligger på samernas traditionella renbetesland. Frågan är vem som har störst äganderätt till marken; samerna, den norska staten eller kommunen. Bland samerna är man inte överens om huruvida gruvan är bra eller inte. Den skulle ge arbetstillfällen och lönsamma bidrag. Sametinget tonar därför ner farorna men kommunstyrelsen röstar nej till öppnandet av gruvan. Mitt i  konflikten befinner sig Anna och hennes familj eftersom det är på deras traditionella parnings- och kalvningsområde som gruvan ligger.

Så en dag i oktober så hittas en statssekreterare i det svenska näringsdepartementet, Torben Nyhlén, död i sin bil. Han har blivit skjuten med ett prickskyttegevär. Vad han egentligen gör i Kautokeino är osäkert. Hälsar på en vän är i alla fall det officiella syftet. Vännen råkar inte vara någon mindre än VD:n i gruvbolaget.

Jag tyckte mycket om Kautokeino, en blodig kniv och den här är minst lika bra, om inte bättre. Det karga landskapet, det hårda livet och konflikter mellan renägande samer och staten är även i denna bok ett tema. I den här boken tar Pettersson även upp det stora antalet självmord bland den samiska befolkningen, något som också är ett problem i svenska Sápmi. Även vem som egentligen räknas som same. Anna är inte populär bland alla när hon återvänder till sin hembygd och familjeföretaget. Hon som har en mamma som lämnade familjen för att flytta till Stockholm och som har en svensk pappa - kan hon verkligen räknas som same? Anna brottas också själv med sin identitet och med sitt val att flytta till Kautokeino.

Striderna kring gruvan och protesterna mot gruvbolaget förde onekligen tankarna till Gállok utanför Jokkmokk men när jag googlade lite så kunde jag läsa att bolaget Artig Gold har planer på att starta en gruva i Biedjovággi i Kautokeino kommun. I boken heter bolaget Polar Gold och området detsamma som i verkligheten. Det skulle vara intressant att veta hur mycket av det som händer i boken som faktiskt utspelat sig i verkligheten! Och det skulle vara intressant att veta mer om hur Lars Petterssons böcker har tagit emot i samhället!

Jag är i alla fall glad över att jag har tredje boken i serien - Mörkertid - ståendes i bokhyllan och bara väntar på att bli läst!

Boken ges ut av Pocketförlaget och kan köpas på Adlibris och Bokus

Mysterierna, Läsa och lyssna och Mest Lenas godsaker har också bloggat om boken

2 kommentarer:

Lena sa...

Gillar Petterssons böcker jättemycket.

...med näsan i en bok... sa...

Jag ser verkligen framemot att läsa Mörkertid!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...