header

header

lördag 8 april 2017

Flickan och skammen; en bok om samhällets syn på slampor - Katarina Wennstam

 Ååh, vad jag önskar att jag hade bloggat om den här boken direkt efter att jag läste den! Eller åtminstone efter att jag var och lyssnade på Katarina Wennstam när hon var här i Umeå och berättade om boken. Det var så många tankar som gick igenom huvudet under läsningen men nu när det var ett tag sedan jag läste den så har jag svårt att komma ihåg hänvisningar till texten eller exakt vad det var jag tänkte att "det här ska jag kommentera på bloggen!" Nåja, jag ska göra mitt bästa.

Det var många år sedan jag läste Wennstams Flickan och skulden; en bok om samhällets syn på väldtäkt. I den boken tog hon avstamp från sin tid som kriminalreporter där hon har rapporterat från otaliga våldtäktsmål. Hon beskriver hur tjejer och kvinnor blir bemötta under rättegångar men även i vardagen och i media. I Flickan och skammen går hon från att behandla skulden till att tala om skammen. Hon tar upp begrepp som slutshaming och skriver bland annat:
Kvinnor och flickor har i alla tider stämplats för sin sexualitet. Ibland har det inte ens med faktiska sexuella handlingar att göra, en flicka som tar plats kan snabbt stämplas som hora eller slampa. Inget är effektivare för att oskadliggöra en kvinna
Katarina och jag
Det är en bok som behandlar vårt samhälles normer och syn på flickor och kvinnor. En norm som gör att en pojke kan dela ut rosor till flickor från sin förra klass trots att han blivit dömd för våldtäkt på en skolkamrat, är belagd med besöksförbud och flyttad till en annan skola. Efteråt får han applåder och prästen, som godkänt det hela kallar det hela för en "tyst, stark demonstration" och på kvällen våldtar han igen. Vad är det som gör att flickor som anmäler sexbrott blir misstrodda och pojkarna stöttas? Wennstam tittar på mekanismerna som ligger.

Boken innehåller även intressant historia om debaclet kring när Marie Curie fick nobelpriset, hur upprörda manliga vetenskapsmän är, hur man försökte hindra henne från att åka och ta emot priset och hur hon utsattes för en förtalskampanj. I den situationen fick Marie Curie stöttning av Akademiskt Bildade Kvinnors Förening och när hon anlände med tåg till Stockholm så möttes hon av 300 kvinnor som ville visa sin solidaritet!

Det här är en väldigt, väldigt bra och viktig bok som jag alldeles säkert kommer att läsa igen (och då kanske jag kan skriva lite utförligare!).

Flickan och skammen ges ut av Albert Bonniers Förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Feministbiblioteket, Lottens bokblogg och Bims blogg

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...