header

header

lördag 14 augusti 2010

Gåtornas palats - Dan Brown

Gåtornas palats (Digital Fortress) är Dan Browns första bok men den sista jag läser. Den här boken har ingenting med Robert Langdon att göra. Huvudpersonerna heter istället Susan Fletcher (kryptoanalytiker), David Becker (lektor i språk) och Strathmore (Susans chef på NSA - National Security Agency).

Gåtornas palats är tydligen ett smeknamn för NSAs högkvarter, men så klart så är det även en hänvisning till att gåtor måste lösas även i denna bok. Jag menar, det är ju en bok av Dan Brown.

Boken utspelar sig dels i NSAs högkvarter och dels i Sevilla där David Becker för en halsbrytande jakt efter en ring med en ingraverad kod som är absolut nödvändig för att rädda USA från att utsättas för terrorism och allsköns ondska. Lite spännande med den här boken är att det faktiskt inte är helt lätt att veta vem man ska "hålla på" så att säga. Den sida man får följa är ju NSA och deras kamp för att utföra underrättelsearbete och spioneri obehindrat på alla världens medborgare. På sätt och vis så hejar man ju faktiskt på de som i boken är "the bad guys".

Boken är underhållande i vanliga ordning för att vara Brown, men går inte i samma höga tempo som hans senare böcker. Finns dock ett avsnitt med en moped och biljakt som man kastar sig igenom och som passerar som filmsekvenser för ögonen. Och även om boken har ett par så kallade "twists" så anande jag en persons sanna karaktär redan på sidan 34 i boken - och det är ju lite tråkigt. Ska inte skriva mer om det, vill inte förstöra för någon. Vill ni läsa ren underhållninglitteratur passar denna bok bra. Inte Browns bästa men helt klart läsvärd.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...