header

header

onsdag 18 augusti 2010

Höstoffer - Mons Kallentoft

Höstoffer är Mons Kallentofts tredje kriminalroman som utspelar sig i Linköping. Vi får återigen bekanta oss med Kriminalinspektör Malin Fors, hennes kollegor samt dottern Tove och exmannen Janne. Handlingen utspelar sig en regnig och kall höst, scenen är mestadels gråfärgad. En tidig morgon hittas advokaten, och nyblivne slottsägaren, Jerry Persson flytande i Skogså slotts vallgrav. Knivmördad på ett sätt som tyder på stort raseri. Misstankarna riktas tidigt mot familjen Fågelsjö, en adelsfamilj som haft slottet i sin ägo i över 500 år men tvingast sälja på grund av sonens misslyckade aktieaffärer. Historien kompliceras dock när Malin och gänget börjar gräva mer i Jerry och familjen Fågelsjös bakgrund och slutet är inte självklart.

Tyvärr håller Höstoffer inte alls samma klass som hans första bok Midvinterblod som jag sträckläste mig igenom och som hade en hög spänningsfaktor. Hans andra bok Sommardöden tyckte jag också bra om även om inte den heller var i samma klass som hans första. Ett problem jag har med Höstoffer är hans beskrivningar, som jag antar är tänkta att var poetiska och annolunda. Jag fastnar i texten och de stör berättelsen.

Jag ska ge några exempel:
"Hon kör fortfarande på skogsvägen och trädens kala grenar griper efter bilen som ett förhistoriskt odjurs vresiga tentakler"

"Advokat Johan Stekänger ökar farten och sätter vindrutetorkarna på maximal hastighet, och de flaxar som nackade hönor över rutan framför honom."

Och ibland liksom hakar han fast i berättelsen själv och den slutar att drivas framåt, tar ett steg bakåt, vilket gör att berättelserösten förändras. Som om det är någon annan som bryter in för att förklara. Till exempel när han mitt under ett förhör bryter av det med ett stycke som börjar: "Malin inledde nyss med att berätta..."

Något som jag tycker bra om med boken är dock att han låter huvudpersonen Malin Fors vara rätt så osympatisk. Man har svårt att förstå och tycka om henne i hennes alkoholmissbruk och oförmåga i relationen med sin dotter Tove. Det gör henne mer intressant. Kallentoft skapar även ett intresse för Malins familjehistoria då han låter henne komma en familjehemlighet på spåret. En hemlighet som inte avslöjas i boken, kanske får man läsa mer om den i hans fjärde bok Vårlik...Jag hoppas på det. För även om detta inte var någon favorit så kommer jag att läsa Vårlik, men jag väntar tills den kommer på pocket...

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...