Fortsätt till huvudinnehåll

Stråk av rött

Har gått ett par dagar sedan jag skrev ett inlägg här på bloggen, men så kan det vara ibland. Haft annat att ägna mig åt, såsom famijeliv och semester:) Som tur är har jag hunnit med att läsa lite också och har nu läst ut Elizabeth George 700 sidor långa Stråk av rött (Careless in Red) och kan inte annat än känna lite sorg över att den är slut och samtidigt längta efter att hennes senaste This Body of Death: An Inspector Lynley Novel ska komma ut på svenska.

I Stråk av rött får vi återigen göra bekantskap med kommissarie Lynley som i början av boken befinner sig på en mållös vandring, tyngd av sorgen efter mordet på hans hustru Helen och deras ofödda barn. Efter över 40 dagar till fots snubblar han (så klart) över ett lik och dras ovilligt in i en mordutredning. George bygger som vanligt upp en fängslande mordgåta fylld av komplicerade relationer och ett stort antal karaktärer. Och man kan inte bli annat än fascinerad av all research som måste ha gjorts inför skrivandet, främst om surfning och byggandet av surfingbrädor. I slutet av boken kan man läsa ett tack till hennes assistent Leslie Kelly som tydligen gjort en hel del research inför boken. Ett privilegium förunnat en sådan framgångsrik författare som George. Hon är även mycket skicklig på miljöbeskrivningar och det är inte utan att man efter att ha läst boken drömmer om en resa till Cornwalls kust.

Boken är bra och jag rekommenderar den, särskilt till er som läst böcker om Lynley och Havers tidigare. Den enda kritiken jag egentligen har är längden. Boken behöver inte 700 sidor, ibland blev det lite väl mycket upprepningar, lite för detaljerat och lite för övertydligt - som att hon inte tror att läsaren ska förstå om hon inte förklarar sig ordentligt. Lite tråkigt också att jag hade listat ut vem mördaren var efter ca 350 sidor...Men läs den!

Kommentarer

Mattias Rasmussen sa…
Håller med om att George tenderar att bli lite långdragen. Nästan så att det blir ett egenvärde i att harva i upprepningar.
Men jag vill passa på att rekommendera en bok:
"Fri" av Natsuo Kirino. Spännande, fängslande och alldeles underbar.
Tack för boktipset, den åker in på "att läsa-listan"

Populära inlägg i den här bloggen

Varför kom du hit - Julia Svanberg

Den här boken hade på något sätt hamnat i min läsplatta - jag minns inte hur faktiskt...

Handling (Förlagets text):
Ellen och Henrik åker till Colombia med planen att backpackresa vidare genom Sydamerika. Första stoppet är hostel Papegojan i Bogotá, Colombia. Men medan Henrik vill avverka resmålets sevärdheter och sedan dra vidare enligt utstakad resplan så vill Ellen stanna kvar. Hon blir omedelbart vän med Lila, den enda colombianskan som bor på hostelet. Det är den sortens vänskap som flammar upp likt en häftig förälskelse. Precis som Ellen drömmer Lila om att resa, men som colombian är det mer eller mindre omöjligt att ta sig till andra kontinenter. På hostelet bor även The Swedish Guy, en frilansjournalist som drömmer om att göra djärva frilansreportage om landets knarkhandel, också han med särskilda band till Lila. En annan flitig besökare är Jhony, en colombiansk småskalig knarkhandlare som förser gästerna med droger och som Lila och Ellen betraktar lite som en lillebror. Paral…

Familjen i huset bredvid - Sally Hepworth

Blev nyfiken på den här boken eftersom den jämfördes med Lianne Moriartys böcker. Australien, förort, hemligheter - det lät som en bladvändare i mina öron. Dessutom brukar Printz Publishing ge ut bra böcker.

Handling (förlagets text):
Den lilla gatan Pleasant Court lever upp till sitt namn. Alla känner sina grannar, och barnen leker med varandra ute. Men Isabelle Heatherington passar inte in i bilden av familjeparadiset. Som den enda ensamstående och barnlösa kvinnan fångar hon snart uppmärksamheten hos tre mammor, som bestämmer sig för att lära känna nykomplingen.

Men Ange, Fran och essie har ocskå sina hemligheter att bevaka. Som anledningen till att Ange måste kontrollera varje aspekt av sitt liv. Eller varför Fran inte låter sin snälla, stillsamma make gå nära deras bebis. Eller varför Essie för tre år sedan tog med sin dotter till lekparken och återvände hem utan henne.

När deras besatthet av den nya grannen växer börjar hemlighetera sippra ut, och de kommer snart upptäcka att nä…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…