header

header

tisdag 3 augusti 2010

Stråk av rött

Har gått ett par dagar sedan jag skrev ett inlägg här på bloggen, men så kan det vara ibland. Haft annat att ägna mig åt, såsom famijeliv och semester:) Som tur är har jag hunnit med att läsa lite också och har nu läst ut Elizabeth George 700 sidor långa Stråk av rött (Careless in Red) och kan inte annat än känna lite sorg över att den är slut och samtidigt längta efter att hennes senaste This Body of Death: An Inspector Lynley Novel ska komma ut på svenska.

I Stråk av rött får vi återigen göra bekantskap med kommissarie Lynley som i början av boken befinner sig på en mållös vandring, tyngd av sorgen efter mordet på hans hustru Helen och deras ofödda barn. Efter över 40 dagar till fots snubblar han (så klart) över ett lik och dras ovilligt in i en mordutredning. George bygger som vanligt upp en fängslande mordgåta fylld av komplicerade relationer och ett stort antal karaktärer. Och man kan inte bli annat än fascinerad av all research som måste ha gjorts inför skrivandet, främst om surfning och byggandet av surfingbrädor. I slutet av boken kan man läsa ett tack till hennes assistent Leslie Kelly som tydligen gjort en hel del research inför boken. Ett privilegium förunnat en sådan framgångsrik författare som George. Hon är även mycket skicklig på miljöbeskrivningar och det är inte utan att man efter att ha läst boken drömmer om en resa till Cornwalls kust.

Boken är bra och jag rekommenderar den, särskilt till er som läst böcker om Lynley och Havers tidigare. Den enda kritiken jag egentligen har är längden. Boken behöver inte 700 sidor, ibland blev det lite väl mycket upprepningar, lite för detaljerat och lite för övertydligt - som att hon inte tror att läsaren ska förstå om hon inte förklarar sig ordentligt. Lite tråkigt också att jag hade listat ut vem mördaren var efter ca 350 sidor...Men läs den!

2 kommentarer:

Mattias Rasmussen sa...

Håller med om att George tenderar att bli lite långdragen. Nästan så att det blir ett egenvärde i att harva i upprepningar.
Men jag vill passa på att rekommendera en bok:
"Fri" av Natsuo Kirino. Spännande, fängslande och alldeles underbar.

...med näsan i en bok... sa...

Tack för boktipset, den åker in på "att läsa-listan"

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...