header

header

onsdag 25 augusti 2010

Oväntat besök på Star Street - Marian Keyes

Ett andligt väsen landar en dag på Star Street , en mystisk besökare på jakt efter någon, och genom detta väsen får vi lära känna det olika hyresgästerna. Där bor Katie, nyss fyllda 40 och PR-chef på ett skivbolag, ett par sorgmodiga polacker, Lydia, en kaxig taxichaffis, Jemima och hennes gatukorsning till hund Gramse, Fionn en charmig trädgårdsmästare med stort bekräftelsebehov och paret Matt och Maeve som på ytan är det perfekta paret men som ruvar på en hemlighet. Under 61 dagar får vi följa de här personerna och hur deras liv utvecklas och påverkas av närvaron av besökaren.

Marian Keyes gör oss inte besvikna, Oväntat besök på Star Street (The Brightest Star in the Sky: A Novel) innehåller hennes sedvanliga blandning av allvar och humor, hysteriska karaktärer och allt skrivet med en slags värme. Det är svårt att inte tycka om hennes karaktärer, inte ens när de beter sig illa. Att kliva in i en Marian Keyes bok är lite som att kliva in i en sagovärld som försöker vara verklig. Alla är rappa i käften, fäller roliga kommentarer, känner sig osäkra men framstår som coola. Tjejerna är antingen glamorösa och går i högklackat till och med när de har mjukisar på sig eller så är de tuffa, kaxiga och lite punkiga. Killarna är snygga och trygga eller charmiga och pojkaktiga. Detta är kanske att hårddra det lite och naturligtvis finns det mer än så till varje karaktär som komlicerar dem lite.

Jag älskar Marian Keyes och har läst alla hennes böcker. Jag tycker om hennes sätt att skriva, associationsbanorna, hur hon uttrycker sig, att hon får mig att skratta högt och ibland igenkännande. Att den här typen av böcker, Chick-lit, inte anses som "fin" i vissa kretsar skiter jag högaktningsfullt i. Jag blir road och läsningen flyter på, alltså måste Marian Keyes vara bra på det hon gör. Jag gillar också att hon så gott som alltid tar med sorg, kriser och elände i sina böcker, men ändå får en att skratta. Som ni kanske förstår så rekommenderar jag er att läsa boken om ni inte har gjort det innan.

3 kommentarer:

Pia sa...

Jag struntar också i att Chick-lit inte anses vara "fint". Jag undrar bara varför?

Marian Keyse och Nora Roberts är två favoriter i chick-lite genren.

...med näsan i en bok... sa...

Lite skämsigt att säga...men jag har aldrig läst Nora Roberts, kanske dags för det...

Mikaela Stigsdotter Larsson sa...

Håller med dig om Keyes!
Och jag tycker absolut att du ska läsa serien om det mörka tornet. King anses ju inte direkt heller som "fint" men å andra sidan så har han sålt böcker som få. Vem är det egentligen som bestämmer vad som är fint?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...