header

header

måndag 19 september 2011

En hondjävuls liv och lustar - Fay Weldon

Nytt snyggt omslag
En klassiker i nyutgåva. Tror inte att jag läst boken tidigare, är lite osäker, men vet att jag sett filmen... Storyn kan ni säkert, men jag drar en sammanfattning i alla fall.
Ruth är en ovanligt ful kvinna, längre än de flesta män, födelsemärken med skäggstrån i ansiktet och en kraftigt utskjutande käke. Hon är olyckligt gift med den notoriskt otrogne och vackre revisorn Bobbo. Han har under hela äktenskapet varit otrogen men aldrig blivit kär i en annan kvinna förrän nu. I sitt jobb möter han romanförfattaren Mary Fisher, en nätt och utsökt kvinna som bor i ett romantiskt hem (ett gammalt fyrtorn) och skriver romantiska kärlekshistorier. Bobbo lämnar Ruth och deras två (fula) barn och flyttar in hos Mary. Ruth förvandlas från en undergiven varelse till en hänsynslös hondjävul. Hon ger sig ut på en hämndexposé för att fullkomligt förstöra Bobbo och Marys liv (och sina barns på köpet) och genomgår själv en drastisk förändring både på utsidan och insidan.

En hondjävuls liv och lustar gavs ut första gången 1983 och väckte stort uppseende. Det som då förmodligen kändes smått revolutionerande, till exempel att Ruth så totalt hängav sig åt hämnden att hon struntade i sina barn, väcker inte samma känslor idag. Ruth shockar inte lika mycket idag som på 80-talet och att läsa den nu innebär att upptäcka att det faktiskt har hänt en del i vårat samhälle sedan dess. Boken fyller en annan funktion idag och kanske är det lättare att ta till sig det komiska i boken. Den har ju hela tiden en svart humoristisk sida som är otroligt underhållande och dråplig. Inslagen med plastikoperationerna och önskan att helt förändra sitt utseende är förmodligen det tema som är mest aktuellt idag. Att en kvinna inte behöver deppa ihop totalt efter en separation och att hon kan bli framgångsrik utan män är så att säga gamla nyheter, men de futuristiska operationerna finns nog tyvärr i många människors drömmar.

5 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

jag gillar ju omslaget och att händelserna delvis i fyren, visst är det intressant hur böcker ändrar perspektiv under några decennier..

med näsan i en bok sa...

Fyrar är fascinerande

Librarybeth sa...

Minns att jag gillade både boken och tv-filmatiseringen då på sent 80-tal. Skulle vara intressant att läsa om den med nya ögon idag!

Zachan sa...

Jag ska läsa, jag ska, jag ska *intalar jag mig själv*. Nej, men jag har den ju också. Sedan länge, men det har inte blivit av att jag läst den än. För tillfället ligger den i en kartong hemma i Uppsala medan jag bor i Skåne.

med näsan i en bok sa...

Du hinner med den såsmåningom ska du se:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...