header

header

tisdag 6 september 2011

Fem söker en skatt - Enid Blyton

Jag har lyssnat på Enid Blytons första "Fem-bok" Fem söker en skatt som ljudbok i bilen. Det har varit roligt att åter stifta bekanstakapen med George, Julian, Dick, Anne och hunden Tim.
Syskonen Julian, Dick och Annes föräldrar har tänkt åka på semester i Skottland i två veckor och frågar därför barnens faster Fanny och farbror Quentin om de får inhysa barnen där. Fanny blir glad och tänker att deras lilla Georgina (som hon hatar att kallas, hon vill kallas George!) skulle må bra av att få kompisar. George är dock mindre glad när syskonen anländer till hennes hem i Kirrin. Hon tinar dock upp ganska snart när hon upptäcker att syskonen är lika förtjusta som hon i hunden Tim (som hon har i hemlighet för sina föräldrar) och bjuder dem att följa med till "hennes" ö, Kirrinön. På Kirrinön finns ett gammalt slott och ryktet säger att en skatt finns gömd där någonstans. Under en storm blåser ett gammalt vrak upp och fastnar i öns klippor och äventyret tar sin början.

Läser på Wikipedia att Enid Blyton har skrivit över 600 böcker! Det är inte utan att man blir imponerad. Språket är enkelt, äventyret roligt och karaktärerna kompletterar varandra och det gör inte så mycket att de är stereotypiska. Jag tror att alla läsare hittar någon att identifiera sig med.
Uppläsare är Anna-Maria Käll. Hon har en behaglig röst och gör ett jättebra jobb, läser med inlevelse utan att överdramatisera (tycker det blir så jobbigt när uppläsare gör det). En barn- och ungdomsbok som absolut håller än idag trots att den skrevs i början av 40-talet.

8 kommentarer:

Monika sa...

Åh, Fem-böckerna :) Några av mina bästa läsupplevelser när jag var... tja, ung, liten, yngre...

Louise sa...

Åh vilken nostalgi! Fem-böckerna är nog en stor del av anledningen till att mitt läsintresse började!

Cissi - Bokstunder sa...

Ja, det här inlägget gör en verkligen nostalgisk! Jag gillade Femböckerna massor (men tyckte aningen bättre om Mysterieböckerna.

med näsan i en bok sa...

Ja visst är det nostalgi på hög nivå och det bästa är att jag tror att dagens barn kan tycka lika mycket om böckerna som vi!

Hanna Johnselius sa...

Min 8-åring är stormförtjust. Bibliotekarien fick gå ner i källaren på biblioteket och hämta upp en hög femböcker åt henne. Jag undrade vad böckerna gjorde i källaren och bibliotekarien svarade att ingen läser dem nuförtiden. Trist tycker jag men min dotter läser dem i alla fall, eller rättare skrivet: Jag läser dem med glädje för henne :-)

med näsan i en bok sa...

Hanna- vad härligt! Fem böcker förtjänar INTE att ligga och damma i någon källare!

Hannele på Hisingen sa...

Jag tycker nästan denna första är en av de bästa i serien, jag som nyligen läst alla :)

boksnoken sa...

Åh, jag ÄLSKADE Fem-böckerna! Nu läser vår äldsta dotter dem. Tänk att de håller än! Jag har tänkt att jag borde läsa om dem - eller i alla fall nån av dem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...