Fortsätt till huvudinnehåll

Fem söker en skatt - Enid Blyton

Jag har lyssnat på Enid Blytons första "Fem-bok" Fem söker en skatt som ljudbok i bilen. Det har varit roligt att åter stifta bekanstakapen med George, Julian, Dick, Anne och hunden Tim.
Syskonen Julian, Dick och Annes föräldrar har tänkt åka på semester i Skottland i två veckor och frågar därför barnens faster Fanny och farbror Quentin om de får inhysa barnen där. Fanny blir glad och tänker att deras lilla Georgina (som hon hatar att kallas, hon vill kallas George!) skulle må bra av att få kompisar. George är dock mindre glad när syskonen anländer till hennes hem i Kirrin. Hon tinar dock upp ganska snart när hon upptäcker att syskonen är lika förtjusta som hon i hunden Tim (som hon har i hemlighet för sina föräldrar) och bjuder dem att följa med till "hennes" ö, Kirrinön. På Kirrinön finns ett gammalt slott och ryktet säger att en skatt finns gömd där någonstans. Under en storm blåser ett gammalt vrak upp och fastnar i öns klippor och äventyret tar sin början.

Läser på Wikipedia att Enid Blyton har skrivit över 600 böcker! Det är inte utan att man blir imponerad. Språket är enkelt, äventyret roligt och karaktärerna kompletterar varandra och det gör inte så mycket att de är stereotypiska. Jag tror att alla läsare hittar någon att identifiera sig med.
Uppläsare är Anna-Maria Käll. Hon har en behaglig röst och gör ett jättebra jobb, läser med inlevelse utan att överdramatisera (tycker det blir så jobbigt när uppläsare gör det). En barn- och ungdomsbok som absolut håller än idag trots att den skrevs i början av 40-talet.

Kommentarer

Monika sa…
Åh, Fem-böckerna :) Några av mina bästa läsupplevelser när jag var... tja, ung, liten, yngre...
Louise sa…
Åh vilken nostalgi! Fem-böckerna är nog en stor del av anledningen till att mitt läsintresse började!
Ja, det här inlägget gör en verkligen nostalgisk! Jag gillade Femböckerna massor (men tyckte aningen bättre om Mysterieböckerna.
Ja visst är det nostalgi på hög nivå och det bästa är att jag tror att dagens barn kan tycka lika mycket om böckerna som vi!
Hanna Johnselius sa…
Min 8-åring är stormförtjust. Bibliotekarien fick gå ner i källaren på biblioteket och hämta upp en hög femböcker åt henne. Jag undrade vad böckerna gjorde i källaren och bibliotekarien svarade att ingen läser dem nuförtiden. Trist tycker jag men min dotter läser dem i alla fall, eller rättare skrivet: Jag läser dem med glädje för henne :-)
Hanna- vad härligt! Fem böcker förtjänar INTE att ligga och damma i någon källare!
Jag tycker nästan denna första är en av de bästa i serien, jag som nyligen läst alla :)
boksnoken sa…
Åh, jag ÄLSKADE Fem-böckerna! Nu läser vår äldsta dotter dem. Tänk att de håller än! Jag har tänkt att jag borde läsa om dem - eller i alla fall nån av dem.

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon