Fortsätt till huvudinnehåll

Kryptan - Kate Mosse

Likt Kate Mosses första bok Labyrinten utspelar sig Kryptan under två tidsåldrar, förflutet och nutid vävs samman. Vi får följa syskonen Anatole och Léonie Vernier som lever med sin mor i Paris, år 1891. Anatole har sedan hans fästmö dog betett sig konstigt och när syskonens mor föreslår att han tar med sig sin yngre syster till deras moster i södra Frankrike över sommaren så nappar han direkt på erbjudandet. Han uppträder som att han är förföljd och tar krångliga vägar ut från Paris. Léonie förstår ingenting men låter honom hållas. Mostern (som är ingift, hon var gift med deras numera avlidne morbror) bor utanför den avlägsna byn Rennes-les-Baines, känd för sin kurort, på herrgården Domain de la Cade.
Under en promenad hittar Léonie en övergiven visigotisk krypta. När hon går in i den händer mystiska saker, det känns som att det finns andra varelser därinne och hon tycker sig höra musik. I Domain de la Cades bibliotek hittar hon även en bok skriven av sin morbror som handlar om en upplevelse han haft i kryptan samt beskriver en särskild tarotkortlek. Livet på den avlägsna franska landsbygden blir inte så lugn och avslappnande som Léonie trodde. Familjen och platsen visar sig bära på en mängd hemligheter.
År 2007 befinner sig amerikanska Meredith på resa i Frankrike för att avsluta sin biografi om kompositören Claude Debussy och hans fruar. Hon har även en annan agenda. I sin ägo har hon nämligen ett gammalt fotografi på en manlig ättling och en musikstycke med namnet Sepulchre 1891 (lyssna här!). Fotot är taget på torget i Rennes-les-Baines och Meredith styr kosan dit. Hon har bokat rum på en gammal herrgård ombyggt till hotell - Domain de la Cade. Hennes väg korsas av en kvinna som påstår att hon är ovanligt lik en kvinna som porträtteras på ett tarotkort och hon låter sig spås. Meredith blir alltmer fascinerad av områdets historia och av alla namnen i området som nästan alla har kopplingar till djävulen. Hon besöker ruinen av en gammal krypta och tycker sig höra musik...

Jag skulle kunna skriva en flera sidor lång sammanfattning av historian i Kryptan, det är många trådar och många olika berättelser som sedan vävs samman. Tidvis kan det vara lite svårt att hänga med och det blir inte lättare av alla franska namn... Men det är en fascinerande historia och Mosse lyckas få ihop allt tillslut.
Särskilt mycket tycker jag om att hon låter en karaktär från Labyrinten, Audric Baillard, ha en ganska framträdande roll i boken. Även ett par andra karaktärer från den boken dyker upp. En annan figur som finns med är prästen Bérenger Saunière som ni kanske känner igen från Da Vincikoden finns och Browns bok och teorier diskuteras. Ett kul grepp som ger boken ytterliggare en dimension tycker jag.
Trots antalet karaktärer får jag en personlig relation till de flesta och en tydlig bild av hur de ser ut, miljöbeskrivningarna är även de fantastiska och jag ahr bestämt mig för att besöka Languedoc området i Frankrike! Har aldrig varit sugen på att besöka landet tidigare, men Mosse har fått mig att ändra mig.
Tidvis är boken också ganska ryslig och episoden när Léonie beöker kryptan gör mig mörkrädd, så himla bra.

Andra som bloggat om boken är Eli läser och skriver och Bokhora

Kommentarer

Åh så härligt det här låter :D

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Swede Hollow - Ola Larsmo

Jag har varit nyfiken på Swede Hollow  ända sedan den gavs ut men har tålmodigt väntat på att den ska komma som ljudbok, vilket den gjorde i juli så nu har jag lyssnat på den. Handling, förlagets text: Swede Hollow är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde, men vid sekelskiftet 1800-1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrev som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, arbetsolyckorna likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället - illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer. Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild. Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedan. I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av människor, som

Bortom solens strålar - Arkan Asaad

Jag har läst den tredje boken av Arkan Asaad. En bok som knyter ihop de två första Stjärnlösa nätter och Blod rödare än rött . Handling (förlagets text): Knappt tre år gammal anländer Amàr med sin familj till Sverige. De flyttar in i en välmående svensk förort, etablerar sig och lyckas skapa sig ett gott liv. Tills en dag. På julafton när Amàr är 12 år får fadern ett samtal. Det första livstecknet från hemlandet. Fadern inser vilket oerhört pris de som blev kvar har fått betala för deras frihet. Tyngd av skuld raserar han på kort tid allt de har byggt upp. Familjen tvingas flytta från det trivsamma villaområdet till en förort försänkt i djup fattigdom och misär. På en plats utan framtidstro är det svårt att följa sina drömmar, men Amàr är fast besluten om att hans öde inte är förutbestämt. Samtidigt som han kämpar för att hitta en mening i sin nya tillvaro blir familjens problem allt större. Faderns eskalerande våldsamhet göra att ingen av dem längre kan känna sig säkra.