header

header

måndag 12 september 2011

Kryptan - Kate Mosse

Likt Kate Mosses första bok Labyrinten utspelar sig Kryptan under två tidsåldrar, förflutet och nutid vävs samman. Vi får följa syskonen Anatole och Léonie Vernier som lever med sin mor i Paris, år 1891. Anatole har sedan hans fästmö dog betett sig konstigt och när syskonens mor föreslår att han tar med sig sin yngre syster till deras moster i södra Frankrike över sommaren så nappar han direkt på erbjudandet. Han uppträder som att han är förföljd och tar krångliga vägar ut från Paris. Léonie förstår ingenting men låter honom hållas. Mostern (som är ingift, hon var gift med deras numera avlidne morbror) bor utanför den avlägsna byn Rennes-les-Baines, känd för sin kurort, på herrgården Domain de la Cade.
Under en promenad hittar Léonie en övergiven visigotisk krypta. När hon går in i den händer mystiska saker, det känns som att det finns andra varelser därinne och hon tycker sig höra musik. I Domain de la Cades bibliotek hittar hon även en bok skriven av sin morbror som handlar om en upplevelse han haft i kryptan samt beskriver en särskild tarotkortlek. Livet på den avlägsna franska landsbygden blir inte så lugn och avslappnande som Léonie trodde. Familjen och platsen visar sig bära på en mängd hemligheter.
År 2007 befinner sig amerikanska Meredith på resa i Frankrike för att avsluta sin biografi om kompositören Claude Debussy och hans fruar. Hon har även en annan agenda. I sin ägo har hon nämligen ett gammalt fotografi på en manlig ättling och en musikstycke med namnet Sepulchre 1891 (lyssna här!). Fotot är taget på torget i Rennes-les-Baines och Meredith styr kosan dit. Hon har bokat rum på en gammal herrgård ombyggt till hotell - Domain de la Cade. Hennes väg korsas av en kvinna som påstår att hon är ovanligt lik en kvinna som porträtteras på ett tarotkort och hon låter sig spås. Meredith blir alltmer fascinerad av områdets historia och av alla namnen i området som nästan alla har kopplingar till djävulen. Hon besöker ruinen av en gammal krypta och tycker sig höra musik...

Jag skulle kunna skriva en flera sidor lång sammanfattning av historian i Kryptan, det är många trådar och många olika berättelser som sedan vävs samman. Tidvis kan det vara lite svårt att hänga med och det blir inte lättare av alla franska namn... Men det är en fascinerande historia och Mosse lyckas få ihop allt tillslut.
Särskilt mycket tycker jag om att hon låter en karaktär från Labyrinten, Audric Baillard, ha en ganska framträdande roll i boken. Även ett par andra karaktärer från den boken dyker upp. En annan figur som finns med är prästen Bérenger Saunière som ni kanske känner igen från Da Vincikoden finns och Browns bok och teorier diskuteras. Ett kul grepp som ger boken ytterliggare en dimension tycker jag.
Trots antalet karaktärer får jag en personlig relation till de flesta och en tydlig bild av hur de ser ut, miljöbeskrivningarna är även de fantastiska och jag ahr bestämt mig för att besöka Languedoc området i Frankrike! Har aldrig varit sugen på att besöka landet tidigare, men Mosse har fått mig att ändra mig.
Tidvis är boken också ganska ryslig och episoden när Léonie beöker kryptan gör mig mörkrädd, så himla bra.

Andra som bloggat om boken är Eli läser och skriver och Bokhora

1 kommentar:

Lingonhjärta sa...

Åh så härligt det här låter :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...