header

header

måndag 26 september 2011

Vita nätter - Ann Cleeves

Kommissarie Perez på Shetlandsöarna ska på date med Fran, en inflyttad konstnär. Fran har vernissage tillsammans med en annan äldre konstnära, Bella. Bellas brorson Rodney är en känd popartist och ställer upp med underhållning, trots det dyker det upp ovanligt få besökare. En besökare utmärker sig dock, en okänd man bryter ihop framför ett självporträtt av Bella. När Perez går fram för att lugna honom säger mannen att han inte vet vem eller var han är, han har inte några identitetshandlingar på sig och ingen känner igen honom. Under ett obevakat ögonblick försvinner mannen från festen. Perez tänker inte mer på det förrän han får veta att en man har hittats hängd, med en clownmask över ansiktet, i en fiskebod inte långt från lokalen där vernissagen hölls kvällen innan. Perez åker till platsen och får sin misstanke bekräftad, det är mannen från kvällen innan. Ganska snart konstateras det att amnnen mördats. Perez kallar in sin kollega Taylor från fastlandet och drar ingång en mordutredning.

Jag lyssnade på Vita nätter som ljudbok, uppläsare Katarina Ewerlöf. Det är den andra boken i Ann Cleeves så kallade Shetlandskvartett som jag lyssnar på och även den andra boken i serien. Jag har dock lyssnat i lite fel ordning, nämligen på bok nr 3, Rött stofft, först. Vissa saker vad gäller de återkommande karaktärerna blev lite knasigt, jag visste ju hur det kommer att gå för dem, men det gjorde inte så mycket på det stora hela. Ewerlöf gör, som vanligt, en strålande insats och bidrar förmodligen till att höja berättelsen.
Jag skulle vilja kalla Vita nätter för en klassisk brittisk deckare av bästa sort. Historien utspelar sig i ett mindre samhälle där alla känner alla, men som trots det bär på flera hemligheter. Vissa är allmänt kända, men ingenting som man helt lätt delar med sig till polisen och andra väl begravda. Cleeves styr oss säkert genom utredningen och karaktärerna vi stöter på är intressanta och varierande. Jag känner ofta att jag vill hoppa in i boken och bli kompis med ett par av dem, särskilt Fran och Dawn, pröva leva deras liv en stund. Cleeves bjuder också på fantastiska miljöbeskrviningar som skapar mersmak för Shetlandsöarna. Gillar du deckare? I så fall tycker jag att du ska läsa den här!

Andra som bloggat om boken är Ett hem utan böcker, POCK1ihyllan och Böcker med mera
Ljudboken ges ut av Bonnier Audio och kan köpas här och här.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...