Fortsätt till huvudinnehåll

The Woman in Black - Susan Hill

Arthur Kipps är en ung advokat som en dag får en uppdraget att åka till den avlägsna engelska byn Crythin Gifford för att representera advokatfirman vid Alice Drablows begravning och sedan gå igenom alla hennes papper. Mrs Drablow dog 87 år gammal och hade många år levt ensam i ett stort hus beläget på Eel Marsh, inga barn fanns som skulle ärva henne. Arthur sätter sig på tåget och kommer slutligen fram till Crythin Gifford, under resan träffar han godsherren Samuel Daily som ger honom en kontsig blick när han talar om sitt ärende. Han upptäcker att man även på värdshuset blir tyst och kommer med mystiska kommentarer kring hans planer på att besöka det otillgängliga huset som ligger mitt i ett kärr och endast går att nå vissa tider på dagen, gångbron som leder till huset svämmas nämligen över av tidvattnet. Vid begravningen är endast prästen, Arthur och en advokat från byn närvarande, men plötsligt får Arthur syn på en underlig gammeldags klädd kvinna...

The Woman in Black är en riktigt ryslig spökhistoria av gammeldags sort (fastän utgiven första gången 1983) och som jag har längtat efter en sådan! Efter alla vampyrer, varulvar, zombies och monster har jag velat läsa just en spökhistoria. För det är nog det som skrämmer mig mest. Bara namnen i boken är fantastiska, vad sägs om EEl Marsh, Nine Lives Causeway och Gapemouth Tunnel. Susan Hill bygger skickligt upp stämningen i boken och just som man trodde att man kunde andas ut så blir det värre, precis som det ska vara alltså...
Det är en kort bok (160 sidor) som man tar sig igenom den på en kväll. Tips välj en mörk, regning och gärna dimmig kväll, läs den i ensamhet...
Andra som bloggat om boken är Hellre barfota än boklös, Beroende av böcker och Lingonhjärta

Kommentarer

Jag är så glad att du gillade den! En ruggigt bra spökhistoria i all sin enkelhet.
Titti - jag får tacka för tipset!
Jag har också The woman in black i hyllan (stort Susan Hill-fan). Ser fram emot att läsa den efter alla positiva recensioner, men ska vänta till en kulen oktoberkväll när regnet öser ner. (Tekniskt sett skulle jag kunna välja vilken kväll som helst nu också med tanke på regnet...)
Härligt att du gillade den. Läste själv om den idag. Egentligen i brist på annat (var långt hemifrån) men lovar att den var lika läskig :)
a-lo - kände faktiskt inte till Susan Hill tidigare, lär bli fler böcker av henne.
Lingonhjärta - kan tro att den var lika läskig andra gången:)

Populära inlägg i den här bloggen

Varför kom du hit - Julia Svanberg

Den här boken hade på något sätt hamnat i min läsplatta - jag minns inte hur faktiskt...

Handling (Förlagets text):
Ellen och Henrik åker till Colombia med planen att backpackresa vidare genom Sydamerika. Första stoppet är hostel Papegojan i Bogotá, Colombia. Men medan Henrik vill avverka resmålets sevärdheter och sedan dra vidare enligt utstakad resplan så vill Ellen stanna kvar. Hon blir omedelbart vän med Lila, den enda colombianskan som bor på hostelet. Det är den sortens vänskap som flammar upp likt en häftig förälskelse. Precis som Ellen drömmer Lila om att resa, men som colombian är det mer eller mindre omöjligt att ta sig till andra kontinenter. På hostelet bor även The Swedish Guy, en frilansjournalist som drömmer om att göra djärva frilansreportage om landets knarkhandel, också han med särskilda band till Lila. En annan flitig besökare är Jhony, en colombiansk småskalig knarkhandlare som förser gästerna med droger och som Lila och Ellen betraktar lite som en lillebror. Paral…

Familjen i huset bredvid - Sally Hepworth

Blev nyfiken på den här boken eftersom den jämfördes med Lianne Moriartys böcker. Australien, förort, hemligheter - det lät som en bladvändare i mina öron. Dessutom brukar Printz Publishing ge ut bra böcker.

Handling (förlagets text):
Den lilla gatan Pleasant Court lever upp till sitt namn. Alla känner sina grannar, och barnen leker med varandra ute. Men Isabelle Heatherington passar inte in i bilden av familjeparadiset. Som den enda ensamstående och barnlösa kvinnan fångar hon snart uppmärksamheten hos tre mammor, som bestämmer sig för att lära känna nykomplingen.

Men Ange, Fran och essie har ocskå sina hemligheter att bevaka. Som anledningen till att Ange måste kontrollera varje aspekt av sitt liv. Eller varför Fran inte låter sin snälla, stillsamma make gå nära deras bebis. Eller varför Essie för tre år sedan tog med sin dotter till lekparken och återvände hem utan henne.

När deras besatthet av den nya grannen växer börjar hemlighetera sippra ut, och de kommer snart upptäcka att nä…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…