header

header

lördag 16 februari 2013

En hemsk, hemsk barnbok!

För rätt länge sedan så fick jag barnboken Marias docka av Morten Dürr. En bok som handlar om två föräldralösa och hemlösa syskon som tillsammans med en kompis lever på att sortera sopor och sedan sälja metallskrot och annat.

Socialrealism i all ära...den här boken beskriver - egentligen på ett bra sätt - en verklighet som finns därute och som många barn lever i, men... Det är otäckt, kompisen blir biten av en råtta, får åka därifrån med några vuxna och kommer aldrig mer tillbaka. Syskonen Maria och Paco blir hotade av de vuxna som de säljer sitt skrot till och bestämmer sig för att fly från storstaden.

Jag tycker att det är viktigt att barn får veta att alla inte har det lika bra, att det finns barn som inte får mat varje dag, som inte har något hem, som inte får gå i skolan utan måste jobba. Jag tycker också att det är viktigt hur man berättar detta. Barn måste få ta till sig detta utan att behöva bli rädda eller få ångest. Berättelsen i den här boken är, som jag ser det, bara mörk och hopplös och bilderna är verkligen otäcka. Nä, jag gillade den inte och sonen är fortfarande rädd för att det ska komma en stor fet råtta som äter barn... Vi har nu tagit ett gemensamt beslut att plocka ut den ur bokhyllan...

Om någon vill ha den så skickar jag den mot porto. Skicka ett mail bara (ni hittar mailadressen till höger).

Boken ges ut av Bokförlaget Hegas och kan köpas på Adlibris och Bokus

4 kommentarer:

Malin sa...

Påminner mig om Monika Zaks serie om Alex Dogboy...

mormor Hanneles bokparadis sa...

kanske något för barnbarnen....

Hanneles bokparadis sa...

Fyraåringen förstod att i alla fäll att häxan äter barn bara på låtsas...

...med näsan i en bok... sa...

Malin - känner jag inte till
Hannele - skillnaden är att häxor är sagofigurer och råttor finns på riktigt...men jag kan skicka den till dig om du vill ha den! Kanske den funkar för dina barnbarn:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...