header

header

fredag 8 februari 2013

Förvriden - Frida Edman

Handlingen i Förvriden utspelar sig i ett mindre samhälle i Norrland. Skogen har en stark dragningskraft på människorna i samhället och befolkas av skogsvarelser som visar sig för vissa. För tio år sedan så försvann det tre stycken pojkar från samhället, de hittades aldrig. Nu börjar det hända saker igen. En flicka försvinner och när hon återkommmer efter ett dygn så har hon förändrats, så pass att hennes föräldrar och omgivning skräms av henne. Tre pojkar försvinner igen, historien upprepar sig. Och en man hålls inlåst i källaren av sin minst sagt överbeskyddande fru.

Den här boken har många berättarröster. Varje kapitel har sin egen och det är ibland svårt att få sammanhanget. Vi får följa händelserna från så många människors inre. Personligen tycker jag också att det ibland är jobbigt att läsa böcker som enbart är skrivna i presens. Av någon anledning så saktar det ner min läsning och jag fastnar på ord och i meningar. Att hela tiden befinna sig i en annan människas tankar gör också att jag inte får grepp på berättelsen, den liksom glider mig ur händerna hela tiden.

Det som skrämmer mig mest när jag läser en skräckbok är när det mesta är precis som vanligt, vardagligt, och ändå så händer det fruktansvärda, otänkbara saker. Monster och övernaturliga varelser dyker upp där de absolut inte ska finnas. När sagan blir verklighet och man som läsare får känslan att det här faktiskt skulle kunna hända. Jag hade önskat att Edman hade bjudit mer på det vardagliga livet i samhället. Vid ett tillfälle säger karaktärerna att det känns som att hon befinner sig i en David Lynch film, jag önskar att hon hade spunnit vidare på det. Det blir för suggestivt och rörigt för min smak.

Det finns avsnitt i boken som är riktigt bra men på det stora hela så känner jag mig lite besviken på den här boken. Jag har läst så mycket bra om den och ingredienserna i boken med skogsvarelser och försvunna mäniskor är väldigt tilltalande.

Boken ges ut av Mörkersdottir förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Boktokig (som tyckte att boken var skrämmande och underbar), TinaO (som gillade den), Bokstävlarna (som tycker den är intressant) och Eli läser och skriver (som tycker att den är läskig)

2 kommentarer:

Gråbekka`s Blogger sa...

Synd boken ikke falt helt i smak:) Likte da den skumle forsiden:) Ha en fin dag:)

...med näsan i en bok... sa...

Det är sådär ibland...men håller med - omslaget är superbra!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...