header

header

måndag 4 februari 2013

Howards End is on the Landing - Susan Hill

Susan Hill är kanske mest känd (för mig i alla fall) för sina rysliga, gotiska skräckromaner á la The Woman in Black. Den här boken är någonting helt annat, en slags självbiografi berättad genom reflektioner av de böcker hon har hemma. Det är en enda röra bland Susan Hills böcker; vissa står i bokhyllor, andra ligger på soffbord, på trappavsatser, på fönsterbrädorgar på golvet. De är inte sorterade alls men det är förstås intressant att reflektera över hur vissa böcker har hamnat bredvid varandra. En dag är Hill på jakt efter en viss bok, men hon hittar den inte. I stället hittar hon ett gäng böcker som hon glömt bort att hon äger, en del som hon aldrig läst och några som hon gärna skulle vilja läsa om. Hon bestämmer sig då för att införa köp- (och låne-)förbud under ett år. Det året ska hon enbart ägna åt böckerna hon redan har.

Böckerna hon drar fram ur hyllan väcker minnen; många av författarna eller har träffat på ett eller annat sätt. Det bidrar till roliga anekdoter och känslosamma berättelser. Jag gillade särskilt mycket kapitlet om Roald Dahl - väldigt fascinerande!

Jag är en läsare som gärna gör hundöron i boken. Jag gör de vid stycken som jag av någon anledning absolut vill minnas eller tycker är lite extra bra. Den här boken har fått många hundöron, både tack vare avsnitt som tilltalat mig lite extra och tack vare att jag vill komma ihåg att kolla upp någon författare. Jag kan dela med mig av "ett hundöra":
Since our children´s books were first bought, fiction for young readers has become more and more issue-led. Divorce, step-parents, drugs, alcohol, early sex. knife-crime, foster-care, child abuse, unemployment, gang warfare, AIDS, terminal illness...you name it, there is a novel for children about it. But all children are anxious, adult life contains much that is ugly an unhappy, unpleasant or downright bad. Why introduce them to that early, through books, which can be such a force for enjoyment, imaginative enrichment, fun, excitement, adventure, magic? Realism comes home soon enough and many children have too much anguish to cope with in their everyday lives as it is. Their books can be one corner of life that remains untainted by the troubles brought upon their heads by unthinking, unloving adults s. 196-197 


Susan HIll
Tyvärr blir den tidvis långtråkig, särskilt när det handlar om författare som jag aldrig hört talas om och som inte heller väcker min nyfikenhet. Det gör däremot inte så mycket, lässmak är något väldigt personligt och den här boken är en resa genom en annan människas boksamling och minnena och associationerna som den väcker till liv - det är ofrånkomligt att vissa partier i boken blir långtråkiga för mig. De tilltalar förmodligen någon annan...

Det här är en bok som enbart vänder sig till andra boknördar och litteraturintresserade. Är du bara intresserad av att läsa en spännande och underhållande berättelse ska du välja en annan bok av Susan Hill. Och en sak är då säker - jag ska läsa mer av denna författare.

Boken ges ut av Profile Books och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Bokomaten och Hellre barfota än boklös (vars recension var den som fick mig att införskaffa boken)

2 kommentarer:

Hellre barfota än boklös sa...

Åh den är så mysig! Vad kul att du gillade den. Jag tyckte också väldigt mycket om när hon skrev om Roald Dahl. :-)

...med näsan i en bok... sa...

Jag får tacka för tipset!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...