header

header

tisdag 12 mars 2013

De andra sagornas bok - Emma Lundqvist

Det här är helt klart en annorlunda sagobok. Bokens berättarjag befinner sig i en enslig stuga när det en stormig höstkväll knackar på dörren. Tveksamt öppnar hon dörren och in kliver en kortväxt man som presenterar sig som Guillermo. Han säger att han kommit dit eftersom hon ska ska skriva en bok och han ska berätta den för henne. Det visar sig att Guillermo är känd under ett helt annat namn, nämligen dvärgen Blyger i sagan om Snövit. Han berättar gamla kända sagor för henne, men med andra huvudpersoner. Han berättar vad som verkligen hände, de glömda sagorna som har helt andra huvudpersoner. Vi får höra häxans version i Hans och Greta, den lilla sjöjungfruns storasysters berättelse och så vidare.

Den här boken har stått i min bokhylla länge och jag har gluttat på den då och då men det har alltid kommit någon annan bok ivägen. Omslaget är otroligt fint och lockande. Idén är genialisk, att berätta de bortglömda sagorna. Och att få läsa sagor ur ett vuxenperspektiv.

Tyvärr tycker jag inte att Emma Lundqvist lyckas att göra detta spännande. Jag hade velat ha mer målande historier och miljöer, mer kontroversiellt och gränsöverskridandet, mer allt. Jag hade önskat att hon hade gått djupare in i karaktärerna, fått mig som läsare at lära känna dem mer.

I stället för att berätta många sagor på 3-7 sidor hade jag önskat att hon fördjupade sig i ett fåtal. Den höll helt enkelt inte måttet oen var tråkig.

Boken ges ut av Mörkersdottir fölag och kan köpa på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Lingonhjärta och Boktokig

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...