header

header

onsdag 27 mars 2013

Vän med fienden - Paul Briscoe och Michael McMahon

Vän med fienden är en självbiografisk berättelse om Paul Briscoe. Paul föddes i England år 1930 och tillbringade sina första sex år med sin ensamstående mamma Norah. Pappan dog när han var liten. Norah är inte så intresserad av sin son och han växer upp i en känslokall miljö. Mamman engagerar sig tidigt i den brittiska nazistiska rörelsen och är mycket fascinerad av Tyskland. När Paul är sex år gammal tar hon honom med sig och reser till Tyskland. De bor bland annat hos en familj i den lilla staden Miltenberg. Paul stannar kvar hos familjen när Norah åker på diverse uppdrag, uppdrag som blir längre och längre. När kriget bryter ut blir Paul kvar i Tyskland medan Norah är i England, han växer upp där, blir medlem i Hitler Jugend och ser sig inte allas som britt. Han glömmer till och med bort sitt hemspråk. Vid krigsslutet skickas han tillbaka till ett hemland och en mamma som han nästan inte har några minnen av.

Det här är en berättelse som kan läsas ur flera perspektiv. Det handlar om en sviken pojke, en förälder som inte vill vara förälder och är en historisk bok om Nazityskland sett ur en naiv pojkes ögon.

Historian är väldigt spännande, vissa avsnitt känns som hämtade ur James Bond. Tyvärr är språket otroligt torrt och tråkigt. Svårt att veta om det beror på översättningen eller om den är så knastrig även på orginalspråket. Det blir segt och omständigt, berättelsen tappar fart och ibland även sammanhang. Tråkigt på ett sådant spännande livsöde...

Boken ges ut av Historiska media och kan köpas på Adlibris och Bokus

Bokmalen har också bloggat om boken

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...