header

header

onsdag 20 mars 2013

Helenas hämnd - Maria Gustavsdotter

Helenas hämnd är den fjärde, fristående, boken i serien Släkten som ges ut av Historiska Media. Idén bakom serien är himla kul, det är nämligen inte samma författare som skriver böckerna. Katarina Mazetti skrev den första som heter Blandat blod, bok två heter Sigrids hemlighet och är skriven av Karin Wahlberg. Den tredje boken Tempelbranden författades av Catharina Ingelman-Sundberg, den har jag recenserat här.

Maria Gustavsdotter har tagit oss till 1100-talet och Åsas (förra bokens huvudperson) barnbarn Sten (och oäkta barnbarn Varg). I berättelsen spelar en vacker trolovningsring en obehaglig symbolisk roll, om jag inte kommer ihåg helt fel så figurerade samma ring i Tempelbranden.

I den här boken får vi följa änkan Helena av Skövde. Hon är rik och har en bra ställning i området, hennes stora projekt är bygget av ett kapell på gården. Helenas dotter Agnes förälskar sig i Sten Haraldsson. Sten är ett bra gifte och framstår som en bra person. Redan i början av trolovningen kan man dock ana tecken på svartsjuka och manipulation. Agnes som är hals över huvud kär förklarar dock bort detta med att Sten är lika kär som henne och bara vill henne väl. När Agnes väl flyttar in på Stens gård så börjar förtrycket och misshandeln. Helena anar först inte hur hennes dotter har det. Avstånden är långa och besöken uteblir av olika anledningar. När hon väl får veta hur det står till försöker hon övertala Sten att avbryta äktenskapet. Med alla medel vill hon rädda sin dotter ur det hemska förhållandet.

Boken baseras på ett verkligt livsöde Sankta Helena av Skövde.

Jag gillar historiska romaner där man som läsare får kunskap om en viss tidsepok genom en fiktiv historia. Maria Gustavsdotter lyckas skildra såväl 1100-talets Sverige på ett intressant sätt och bygga upp en spännande historia med genomtänkta karaktärer. Det är också en högst aktuell beskrivning över mäns våld mot kvinnor. Hon skildrar tydligt hur ett destruktivt förhållande växer fram, hur Agnes avskiljs från sin familj, förnedras och hur en människas självkänsla totalt kan brytas ner. Den beskriver också modiga människor som med riska för sina egna liv hjälper en utsatt människa.

Jag kan verkligen rekommendera boken (och hela serien). Den ges alltså ut av Historiska Media och kan köpas på Adlibris och Bokus

Helenas hämnd
Blandat blod
Sigrids hemlighet
Tempelbranden

2 kommentarer:

Anna sa...

Jag har läst hennes böcker om pärlan i jungfruns krona. De var bra!

...med näsan i en bok... sa...

Min första bok av henne, men jag har en som står och väntar "Flickan på kyrkogården"

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...