header

header

lördag 16 mars 2013

Skrotboden - Katja Krekelä

Skrotboden är en kapitelbok riktad till barn i åldrarna 6 - 9 år, illustrerad av Sanna Sipi. Sonen och jag har läst den tillsammans (han är 5 år).

Den handlar om Krake och Fränka som bor i Skrotboden. Skrotboden är också en butik för gamla föremål, man kan hitta allt möjligt där. Det har också ett särskilt läskigt rum där det huserar en spökkatt och där alla skräckböcker och annat rysligt förvaras. Även kråkan Svartrock bor i Skrotboden. En dag kommer den tjocka och otrevliga Patron Polonius Pamp på besök. Han har bestämt sig för att köpa Skrotboden för att riva huset och i stället bygga en syltmunksfabrik på marken. Krake och Fränka vill förstås inte sälja sin butik och sitt hem, men Polonius Pamp är envis och van att få som han vill...

Jag älskade den här boken och viktigaste av allt så älskade sonen den. Ibland var språket lite för svårt och jag fick pausa och förklara, men berättelsen är lagom spännande. Den är påhittig och karaktärerna är roliga, modiga och rädda. Krekelä har en förmåga att på kort tid skapa en känsla för alla figurer som dyker upp. Illustrationerna var också läckra, särskilt gillade jag den där Krake sitter i spökrummet och läser en riddarbok (och inspireras i sin kamp mot Polonius Pamp).

Det här är en bok som handlar om vänskap, mod, att stå upp för det man tror på, att det är ok att vara svag och förståelse för andra. Jag gillar att ingenting är självklart. Som exempel kan man ta Polonius Pamp som förstås är "den elake" i boken, men även för honom kan man känna sympati och förstå varför han blivit som han blivit.

Jag kan verkligen rekommendera den här boken som ges ut av Turbine förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...