header

header

måndag 22 april 2013

Berättelsen om Pi - filmen

På onsdag släpps Berättelsen om Pi på DVD. Jag har sådan tur att jag fått filmen lite i förväg och passade på att se den i lördags. Vill ni veta mer om handlingen så kan ni läsa vad jag skrev om boken här.

Det är Ang Lee som regisserat filmen och precis som alla hans filmer så är den vacker och storslagen. Jag funderade en hel del innan jag såg filmen hur sjutton han skulle lyckas få ihop det, kan det bli trovärdigt? Och kan han få det underhållande? Största delen av filmen utspelar sig ju ändå ute på havet med en ensam pojke och en bengalisk tiger. Men är det någon som kan ta sig an en sådan utmaning som inspelningen av Yann Martels bok Berättelsen om Pi så är det Ang Lee.

Suraj Sharma som spelar huvudpersonen Pi Patel debuterar med den här filmen. Över 3000 killar provspelade för att få den här rollen som alltså sedan gick till en helt oprövad skådis. Det är häftigt tycker jag! Han gjorde också en fantastisk insats och spelade trovärdigt. Han passade väldigt bra ihop med min bild av Pi efter att ha läst boken. Jag tyckte också mycket om vuxne Pi som spelades av Irrfan Khan.

Den bengaliske tigern Richard Parker har också en stor roll såväl i boken som i filmen. Jag har läst att det användes totalt 4 olika tigrar för att filma scenerna. I de flesta scener som utspelar sig i båten är tigern däremot dataanimerad (vilket knappt märks).

Vad man tycker om slutet tycks vara omdebatterat. Jag har hört flera som blev besvikna på slutet och andra som gillat. Jag tycker om slutet i filmen och kan väl säga att filmen håller sig väldigt trogen till boken. Det är vissa avsnitt som man kortat lite men som jag kommer ihåg har man i alla fall inte ändrat något i berättelsen.

Filmen är inspelad för 3D och den måste vara extra fantastisk att se i det formatet. Jag har inte sett den i 3D, men det gick alldeles utmärkt ändå. En otroligt vacker och fin film. Den är underhållande och äventyrlig men bidrar också till eftertanke och behandlar flera av livets stora ämnen som andlighet, livets mening, vänskap, kärlek, familjen och ensamhet. Och Richard Parker är ju så fin..!

Jag kan bara rekommendera er att både läsa boken och se filmen!

Filmen finns att köpa på CDon och Discshop

Här får ni en trailer!

3 kommentarer:

Henrik Elstad, Litteraturmagazinet sa...

Jag tycker att det är en underbar film. Jag såg den i 3D på bio och det var en fantastisk upplevelse! Jag hade inte läst boken innan, men det måste man naturligtvis också göra någon gång.

23 minuter sa...

Det är verkligen en vacker film. O jag tycker också om slutet, det var väldigt passande och fint :)

...med näsan i en bok... sa...

Henrik - tycker absolut att du ska läsa boken!
23 minuter - visst är den vacker! Och kul att du också gillade slutet:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...