header

header

måndag 29 april 2013

Dödsdriften - Jed Rubenfeld

I Dödsdriften får vi återigen träffa läkaren Stratham Younger och kriminalkommissarien James Littelmore som vi lärde känna i Analys av ett mord. Över tio år har gått sedan sist. Younger har tagit avstånd från psykoanalysen och hunnit delta i första världskriget där han lärt känna och förälskat sig i Colette Rosseau, strålningsforskare och elev till den kända Marie Curie. Littlemore har avancerat inom New York polisen, bildat familj och fått många barn. Deras vägar möts igen den 16 september 1920 på Wall Street. De hinner i stort sett bara hälsa på varandra så exploderar en stor bomb, många dör och fler skadas. Younger och Littlemore kavlar upp ärmarna, tar hand om skadade och inleder ett utredningsarbete. Utredningen tar dem upp i höga politiska kretsar och Littelmore gör sig snabbt ovän med chefen för FBI. I röran kidnappas Colette och hennes stumma lillebror som rest med henne och Younger till USA. Samtidigt som terrorattentatet utreds så ger de sig ut på en jakt efter kidnapparna. Colette verkar dessutom dölja något för Younger. Historien tar oss genom maktens korridorer i USA, till Marie Curie i Paris, Sigmund Freud i Wien och skumma krogar i Prag. Bitvis får vi också Younger och Colettes historia under första världskriget berättat för oss.

Dödsdriften är en helt fristående fortsättning på Analys av ett mord men innehåller samma sinnestämmning och känsla. Även i denna bok tar Rubenfeld in en historisk händelse och historiska personer och skapar en fiktiv berättelse kring det hela. Miljöerna är helt underbara och jag uppskattar de delar av boken som utspelar sig i Europa allra mest. De två parallellhistorierna vävs snyggt ihop och löper som en fin tråd genom hela boken. Som läsare vet jag inte förrän mot slutet om de verkligen har något med varandra att göra eller inte.

Det känns också som ett ovanligt grepp att återknyta bekantskapen med huvudpersonerna efter så lång tid. Ofta när man plockar upp en uppföljare så har det gått max ett år i karaktärernas liv, ofta kortare tid. Här hade det som sagt gått över tio år och det hade hänt väldigt mycket i karaktärernas liv. Som läsare fick man också veta en hel del om "de försvunna" tio åren, man serverades det bitvis och ibland i bisatser, men en hel del lämnas osagt åt sin egen fantasi. Det kändes också roligt att återse freud och höra hans tankar kring krigsneuros oich hur han brottades med läkarvetenskapen under den tiden.

Om du gillade Analys av ett mord kommer du definitivt att gilla denna. Du kommer att älska den om du gillar miljöbeskrivningar från tidigt 1900-tal och kluriga deckargåtor i Sherlock Holmesstil.

Boken ges ut av Damm förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Läs gärna Anna Lagerqvists recension i LitteraturMagazinet, hon tyckte att den var lite väl långsam. Jag gillade det långsamma tempot i boken vilket gav mig en skön känsla av ro och möjlighet att verkligen gotta in mig i boken.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...