Fortsätt till huvudinnehåll

Davidsstjärnor - Kristina Ohlsson

Davidsstjärnor är Kristina Ohlssons femte bok om kriminalkommissarie Alex Recht och kollegan Fredrika Bergman. Peder Rydh dyker upp igen i denna bok men numera som nytillsatt säkerhetschef på Salomonskolan. En annan karaktär som vi återser är Eden Lundell, chef för Säkerhetspolisen.

En lärare på den judiska Salomonskolan skjuts till döds mitt framför sina elever. Senare på kvällen försvinner två pojkar som tillhör den judiska församlingen. Frågan är om det finns någon koppling mellan de två händelserna eller om slumpen varit framme. Under utredningens gång stöter Alex och Fredrika på en legend som handlar om Papperspojken som kommer på natten och rövar bort små barn.

Jag vill inte avslöja så mycket mer om handlingen eftersom jag inte vill förstöra läsupplevelsen för någon. För det är spännande; nagelbitarspännande. Boken börjar i ett högt tempo. Vi får en bakgrundsberättelse om Papperspojken och kronologiskt följa Alex och Fredrikas arbete under turedningens gång. Insprängt mellan kapitlen finns fragment med titeln Slutet. Ohlsson serverar oss korta bilder från slutet av boken. Dessa fragment bidrar till en slags undergångskänsla genom hela boken och en nyfikenhet på upplösningen.

I den här boken så är det Fredrika och Eden som får mest utrymme av karaktärerna, Alex får stå tillbaka och jag anar att Peder kommer att kliva fram mer i nästa bok (antar och hoppas att det kommer en näsa...). Fredrika befinner sig mitt i småbarnslivet tillsammans med sin man Spencer, som är betydligt äldre än vad hon är. Hon har nyligen kommit tillbaka från en längre föräldraledighet och är taggad på jobbet samtidigt som hon har ett visst dåligt samvete gentemot sin familj. Jag har alltid gillat Fredrika. Hon är en rätt okomplicerad figur med hög igenkänningsfaktor (åtminstone för mig)

Eden däremot hade jag svårt för i förra boken (även om jag tyckte hon var intressant och utseendemässigt lik Malena Ernman). I Davidsstjärnor får man som läsare veta lite mer om henne och det gör henne lite varmare och lite mänskligare. Jag har ändå svårt att få en känsla för henne. Hon är speciell och svårfångad, men definitivt en karaktär som livar upp boken och allt annat än stereotyp.

Själva deckargåtan (om jag nu kan kalla den för det) är spännande, bra och väldigt, väldigt otäck. Den tar oss från Stockholm till London och Israel och genom olika årtionden.

Den här boken är riktigt, riktigt bra. På delad första plats med Askungar. Man får säkert större behållning av boken om man har läst de tidigare böckerna i serien men den går absolut att läsa som fristående bok.

Läs gärna vad jag skrivit om de andra böckerna i serien; Askungar, Tusenskönor, Änglavakter och Paradisoffer

Boken ges ut av Piratförlaget och kan köpas på Adlibris och Bokus

Kommentarer

Lotten sa…
Min favorit är Tusenskönor, men den här kommer på andra plats:-)
Carro sa…
Jag tyckte också väldigt mycket om den här! :)
Lotten - Tusenskönor var nog den bok jag tyckte minst om... Smaken är som baken;)
Carro - härligt!

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Julklappsboken: Selma Lagerlöf berättar ett barndomsminne - Selma Lagerlöf

I oktober så läste vi Löwensköldska ringen av Selma Lagerlöf i bokcirkeln. När vi pratade om boken så började vi fundera på om det fanns någon inspelning av hennes röst någonstans, vi ville så gärna höra hur hon lät. Vi sökte och hittade en inspelning av julnovellen Julklappsboken och lyssnade på den tillsammans på träffen nu i november. För det första - så himla mysigt att lyssna i grupp samtidigt som man fikar gott. Det rekommenderas starkt! I novellen så berättar Selma ett minne från julafton när hon var tio år. Jag blev inte besviken på hennes röst och berättarkonsten har hon även muntligt, inte bara skriftligt. Jag riktigt kände att jag var med där på Mårbacka när klapparna skulle delas ut och delade barnet Selmas stora förväntan - skulle hon få det hon mest av allt önskade sig? Detta är mer än bara ett barndomsminne. Det är också en kärleksförklaring till läsning och böcker. Så mitt heta tips är köp/ låna/streama  isnpelningen och lyssna. Gärna tillsammans med någon so