header

header

onsdag 10 april 2013

Okända Väsen - Tracy Chevalier

Jag har ett nyvunnet intresse, nämligen fossiler och dinosaurier. Det har jag min paleontologaspirerande son att tacka för. I Okända väsen skriver Tracy Chevalier om fossiljägarna Mary Anning och Elizabeth Philpots liv. Deras intresse för fossiler och naturvetenskap sågs inte med blida ögon i 1800-talets England. Båda kvinnorna har alltså funnits på riktigt och det dyker upp flera historiska personer i boken. Med en romanförfattares privilegier så har Chevalier tecknat berättelsen om dessa två kvinnors livsöden.

Jag är fullständigt fascinerad av den här boken och jag tror att det här är en sådan bok som kommer att leva med mig länge. Chevalier har ett ganska strikt och tidvis långsamt språk som gör sig bra med miljön, tiden och historien. Det bidrar till eftertänksamhet samtidigt som det är en bladvändare.  Skickligt bygger hon upp känslan för karaktärerna och spänningen i boken.

Mary Anning
Genom att beskriva Mary och Elizabeths besatthet till fossiler och vetenskapen beskriver Chevalier också den tidens samhälle. Hur kvinnor inte sågs som fullvärdiga människor, hur de inte fick röra sig fritt utan hela tiden måste ha en följeslagare med sig, hur män bara kunde komma och ta deras fossiler och påstå att det var de som hade hittat dem (och tro på det själva, för det var ju bara en kvinna som grävt fram dem) och krocken mellan religiösa föreställningar och vetenskap. Dessa starka kvinnor som kämpar för sina rättigheter och för att tas på allvar, dessa karlar som tar för givet sin egen ställning och privilegier de får enbart genom att vara män.

Jag fascineras av arbetet bakom att gräva fram ett fossil och vilken känsla det måste vara att hitta ett gigantiskt fossil av en helt okänd varelse. Ihärdigheten i att vandra längs kustlinjen dag efter dag i alla väder i sitt letande. Att offra sitt rykte och sin ställning för sitt intresse, att vägra att kompromissa med den man är, att leva sitt liv som man själv vill.

Det här är en bok för den som gillar att underhållas men också vill ha en historielektion.

Boken ges ut av Damm förlag (pocketversionen av Ponto Pocket) och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Bokmalen, Pocketblogg och mina boktips

1 kommentar:

Josefin sa...

Vad kul att du gillade den! Jag tyckte jättemycket om boken, och som sagt: när jag var i Wien blev det en tur till naturhistoriska muséet för att kolla på fossil. Det trodde jag aldrig skulle hända, men efter boken ville jag så gärna se hur de såg ut, hennes "krokodiler". Det var coolt och man fattar att det var säljbart till samlare eller museum.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...