header

header

torsdag 4 april 2013

Horn - Joe Hill

Nu börjar det vara ett tag sedan jag läste ut Horn av Joe Hill. Jag behövde suga lite på boken innan jag skrev om den, men nu är det dags:)

Lite kort om handlingen: Ig Perrish är en olycklig man. Hans flickvän sedan tonåren, Merrin, mördades brutalt för ett år sedan och trots att han inte är dömd för mordet så tror alla i det lilla samhället att det är han som har gjort det. Ig bor för tillfället hos sin nuvarande tjej Glenna som han mest är tillsammans med för att slippa bo hemma hos sina föräldrar. En morgon vaknar han med rejäl huvudvärk efter en hård natt på krogen. När han tittar sig själv i spegeln upptäcker han något märkligt, det har vuxit ut horn i pannan på honom. Nästa märklighet är att människor runt omkring honom inte verkar bry sig så mycket om hornen utan i stället känner sig tvingade att dela med sig av sina innersta tankar och hemligheter.

Med sin nya förmåga kommer Ig sanningen om mordet på Merrin allt närmare. Han får också lära känna nya sidor av sin bästa vän Lee och sin bror Terry. Och av sig själv eller rättare sagt den djävul som han håller på att utvecklas till.

Jag tyckte att det här var en fantastiskt bra bok på många sätt. Den var något helt annat än jag trodde och överraskningar är ju nästan alltid roliga... Den var inte alls läskig som jag trodde (lätt hänt tack vare omslaget...), inte skräckläskig i alla fall. Kanske skulle man kunna kalla den för ett relationsdrama med thrillerinslag och övernaturliga element.

Hill bygger upp historien på ett skickligt sätt. Jag tror flera gånger att jag har boken och berättelsen klart för mig när den gör en oväntad vändning och den är nästa omöjlig att lägga ifrån sig. Visst fanns det vissa luckor och brister i historien men på det stora hela är den så bra att det spelar mindre roll för mig som läsare. Han pendlar emllan nu tid och dåtid och väver snyggt ihop trådarna så att de i slutändan bildar ett tydligt mönster

Hill har också ett otroligt målande och uppfinningsrikt språk, och ganska ofta glimten i ögat mitt i allt elände. Huvudtemat i den är boken är godhet och ondska, allt är inte alltid som det ser ut. Det problematiseras och kompliceras, ingenting är självklart.

Jag rekommenderar den här boken till alla som gillar en god historia som är både underhållande och säger någonting om samtiden.

Boken ges ut av Norstedts och kan köpas på CDON och Bokus.

Andra som bloggat om boken är Bokhora, Books on my mind,  och Bokblomma

3 kommentarer:

Monika sa...

Låter ju lovande, den står redan i hyllan och väntar :)

Angelica sa...

Den här boken har stått på min läslista ett tag nu och kanske borde jag ta och läsa den snart. Jag har tidigare läst En hjärtformad ask av samma författare och jag minns den som ganska bra. Har du läst den?

...med näsan i en bok... sa...

Monika - du kommer garanterat att gilla den:)
Angelica - jag tyckte mycket om En hjärtformad ask, har skrivit om den här http://mednasanienbok.blogspot.se/2013/01/en-hjarformad-ask-joe-hill.html

Jag glömde ju nämna i recensionen att Jude Coynes musik dyker upp i Horn!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...